Search
Generic filters
Exact matches only

Musseldolma (Midye Dolma)

5
Delningar
MAT

Musseldolma (Midye Dolma)

musseldolma

Vi satsar stenhårt på påskmat nu på Feeders.se som ett led i vår långsiktiga strategi kring världsdominans och rikedom. Just därför blir det många smårätter som gör sig bra på ett påskbord, bl a det här – Musseldolma.

Här kommer en typisk street-food från Turkiet – musseldolma. Det är kokta musslor som fått en liten sked av en risröra som ligger och snuddat lite åt risottohållet. Himmelskt gott och ganska så enkelt att göra. Lite mollusker på buffén har dessutom ingen dött av (eller det kanske folk har gjort i och för sig av ostron).

Musseldolma går till stor del att laga ett par dagar i förväg så hetsen innan middagen är så gott som obefintlig. Gör fyllningen så behöver ni bara koka musslorna och sedan fylla dem när det är dags. De kan med fördel ätas kalla. Testa, ni kommer inte ångra er. Svartpepparn bjussar på väldigt fin pepparstyrka men ni kan dra ner på den lite om ni är usla fegisar.

Inspirationen till min musseldolma kommer förresten från den här bloggen.

Fler tips

Kombinera gärna med andra turkiska smårätter.

Ingredienser

8-10 bufféportioner

1 nät med blåmusslor
2 msk olivolja
1 stor gul lök, finhackad
1 msk tomatpuré
1 tomat, väldigt finhackad
1,5 dl risottoris
1 dl gula russin
2 tsk nymald svartpeppar
1 tsk sumak
5 dl vatten
0,2-0,5 tsk malen kanel
Salt efter smak

Gör så här

1. Hetta upp olivoljan i en kastrull till medeltemperatur. Fräs försiktigt den hackade löken tills den mjuknar.

2. Tillsätt tomatpure, hackad tomat, ris, russin, sumak och svartpeppar och fräs, under lite omrörning emellanåt, i ytterligare fem minuter.

3. Häll på vatten och koka upp. Låt sedan försiktigt puttra utan lock och rör om emellanåt. Det är klart när riset är lite al dente. Låt då stå under lock och svalna.

4. Häll upp 5 cm vatten i en stor kastrull eller gryta. Putsa och rengör musslorna och kasta trasiga. Koka musslorna i 6-7 minuter och häll sedan av vattnet. Låt musslorna svalna något utan lock.

5. Peta i en sked risröra i varje mussla och servera ljummet. Lägg dit ett par citronskivor och dill att piffa upp musslorna med och slafsa i dig allt med händerna.