Search
Generic filters
Exact matches only

Rödbetsägg med långpeppar

0
Delningar
MAT

Rödbetsägg med långpeppar

Rödbetsägg är snyggmat! Karamelliga utropstecken som är perfekta till påsk- och julbord. Enkla men ändå lite kul. Och framför allt goda så klart.

Det här är ett fånigt enkelt recept, skäms nästan lite över att lägga ut det. Ägg i kryddad 123-lag bara. Men när det ska göras en väldig massa mat kan ju inte precis allt vara krångligast. Och jag gör faktiskt ofta gärna så när jag ska göra buffémat, att flera av rätterna är väldigt enkla för att ge åt utrymme att bomba på med överambitiösa krusiduller på några få riktigt roliga rätter.

Långpeppar
långpeppar är en trevlig krydda som jag mycket hellre använder i inläggningar än den vedervärdiga vitpepparen. Jag vet faktiskt inte varför men jag tycker inte alls om vitpeppar, tycker den har en otäck bismak. Långpeppar däremot smakar åt det indiska hållet, som svartpeppar men varmkryddig i smaken. Jag tycker mycket om att använda den i indisk mat men även till annat.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

8 ägg, om de är små kan 9 rymmas i burken
1 rödbeta
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
1 1/2 tsk salt
1 tsk senapsfrö
8 långpeppar… korn? kottar? pinnar? kolvar?
8 nejlikor
1 lagerblad

Gör så här

1. Koka äggen 6-7 minuter. Lägg över dem i kallt vatten och låt kallna.

2. Skala äggen. Du har förstås varit smartare än jag (titta lite extra på fotot så ser du) och använt ägg som inte är pinfärska och dessutom haft tålamod att låta dem svalna innan skalning. Alltför färska ägg är hopplöst svårskalade och blir lätt hackiga och fula. Och i den här rätten är ändå utseende viktigt, snyggmat som sagt.

3. Koka upp allt det andra förutom rödbetan och ta sedan av spisen. Lägg i de skalade äggen, koka upp som hastigast och ställ sedan att svalna.

4. Skala och skiva rödbetan tunt.

5. Varva ägg och rödbeta i en glasburk och häll sedan över den avsvalnade lagen. Den ska väl vara ungefär som ett skönt bad i temperatur. Det är viktigt att äggen täcks.

6. På med lock och in i kylskåp. Äggen är ätklara och skitsnygga efter ett par dagar.