Search
Generic filters
Exact matches only

Musslor i fritösen – Clam cakes

2
Delningar
MAT

Musslor i fritösen – Clam cakes

Nu blir det musslor igen.

På annandag påsk var jag i köket hela eftermiddagen. En sån där riktigt fantastisk dag med orimligt bra humör, sol ute och folköl och punk i köket. Jag lagade fyra smårätter som jag portionerade ut till mig och min fru under dagen.

Vi började med den här dödsgoda ostdippen, vilket så klart var lite osmart med tanke på att ost och chips mättar rätt så bra. Vi lyckades i alla fall trycka i oss tre ytterligare rätter och det resulterade i att vi var orimligt mätta mot kvällen och mest låg i soffan som nyätna lejon på savannen.

Nåväl, vi åt också musselkakor. Första hade jag planerat crab cakes men jag fick varken tag på färsk krabba eller sånt där äckligt konserverat krabbkött (vilket var tur för det är verkligen ett satans snusk). Då tänkte jag att jag nog minsann kan göra det på musslor istället, konserverade musslor. Självklart blir det lite bättre om du kokar dig ett nät musslor innan och använder dem istället, men konserverade funkar fint också.

Världens viktigaste anmärkning!

Hacka aldrig i helvetet musslor med bästa kniven. Jag har gjort det tidigare utan att tänka mig för med en fin kolstålskniv. Kniven rakt ner i ett förbannat sandkorn som följde med musslorna, flisa lossnade, Lille Skutt-tårar och sen ett par timmars slipning.

Ingredienser

2 portioner (för medelålders töntar)

Majonnäs

1 msk finhackad koriander
1 dl majonnäs
1 msk citronsaft
1 msk hot sauce
1 msk cest från citron
1 liten vitlökskl pressad
Salt och peppar

Musselkakor

1 liten burk musslor 225 g, hackade
1 stjälk selleri, fint hackad
0,5 dl av majonnäsen från ovan
0,5 dl ströbröd
1 ägg
Ströbröd att panera i (panko är bäst)
frityrolja

Gör så här

Majonnäs

Blanda ihop alla ingredienser och ställ in i kylen

Musselkakor

1. Blanda ihop alla ingredienser och ställ in i minst en halvtimma.

2. Forma kakor och panera i ströbröd (helst panko).

3. Fritera på 160!C till de är gyllenbruna eller stek dem på båda sidorna.

4. Avnjut med kvarvarande majonnäs och kanske lite hackad koriander och lime att pressa över.