Search
Generic filters
Exact matches only

Hetsyrlig soppa med myrägg och sommarregn

0
Delningar
MAT

Hetsyrlig soppa med myrägg och sommarregn

Jag letade efter recept på myrägg, mersmak efter att häromdagen ha lagat en fantastisk laab. Jag googlade mig längre och längre bort från Uppsala. Och rätt vad det var hade jag sugits in i youtube på thai. Jag talar inte thai. Men matorden börjar jag kunna plocka upp och så ser jag ju vilka ingredienser de använder, de jag kan identifiera. Och metoderna, att se hur de mortlar currypastor är fantastiskt!

I spinn av inspiration och med en inbillad Högre Förståelse för thailändska kryddblandningar tog jag min matlagningshybris till en ny nivå. Jag bypassade copycatandet som jag normalt lägger en del energi på, att helt enkelt i detalj imitera folk som vet vad de gör, och gick direkt på att testa ett eget recept som jag hade tänkt ut. Inspiration från en myräggsopptillagning på thai som verkade bra (jag fattade fem ord), en örtkrydda jag ville använda, ett tips jag fått av en av tanterna som brukar hänga i lokala thaibutiken…

Jag fattar ju att det här är på samma nivå som om en thailändsk matentusiast skulle glo lite svensk youtube utan översättning och sen ge sig på att hotta upp en Janssons frestelse med kännarmin. Men samtidigt, det kan hon väl få göra? Så here it goes, Janssons frestelse med dillsås och lingonsylt. Fast på thai. Och gott!

Även om myräggen står i förgrunden som entertainer i den här soppan så är det smaksättningen som står för den riktigt minnesvärda änglakören. Jag gjorde en currypasta i mortel, stötte ihop en ganska rakt på sak blandning av kryddor. Morteln är verkligen den hemliga ingrediensen, det blir en sådan enorm skillnad jämfört med hur jag tidigare hackat och haft mig. Jag släppte också mina egna idéer om hur en curry ska göras, att man i viss ordning steker malda kryddor och lök, vitlök och ingefära i fett som i de indiska grytor jag känner mig ganska hemtam i. Den mortlade kryddpastan blandades rätt i kokande vatten utan någon stekning innan. Bara sådär!

Jag visste innan att jag ville krydda soppan med örtkryddan khayang bara för den säregna smaken. Den smakar verkligen som ett sommarregn doftar, jag kan inte komma på ett bättre sätt att beskriva det även om jag förstår att det låter märkligt. Citrus är kanske en mer begriplig beskrivning, men inte syrlig och inte sådär citronskalsparfymerad. Och så får den mig att tänka på kaktusfikon men helt utan sötma. Khayang passar fint med syrliga smaker så därför tänkte jag tamarind som har en syrlighet jag tycker mycket om. Jag valde bort koriander. Ett enda skäl egentligen, jag har koriander eller korianderrot i snudd på allt. Ut ur tryggzonen!

Och så myräggen då. Så klart. Entertainern som alla tittar på. Fast nu var det ändå myrorna som var utgångsläget och orsaken att jag ens var i färd med att göra en soppa. Myrägg är en väldigt trevlig och god råvara, ett av mina absoluta favoritkryp i mat. De har en viss likhet med kaviar i och med ett mjukt plopp i munnen. Men lent mjölkiga till karaktären snarare än havssälta, och så en liten liten skogig beska. Milda mjukploppande myrägg passar verkligen otroligt bra till mer bitska smaker, till lime, färsk chili och rå lök. Men också till den här soppan som visserligen är hetsyrlig men på ett dovare mindre hetsigt vis. Får du inte tag på myrägg kan du välja något annat protein. Det blir inte samma sak, men det blir alldeles säkert väldigt gott ändå.

Soppan blev alldeles fantastisk!! Syrligt fyllig och aromatisk, mildmjuka myrägg, och så svalt sommarregn i hettan. Det här gör jag igen.

Följ oss gärna på @feeders.se på instagram! Där öser vi ur oss en väldig massa av vad vi tar oss för i matväg, långt mer än vad som hamnar här på bloggen.

Ingredienser

2 portioner eller 4 förrättsportioner

1 l vatten
2 tsk socker, gärna palmsocker
Fisksås efter smak
200 g myrägg, thailändska rödmyror eller svenska skogsmyror. Färska, frysta eller konserverade.
Några matskedar currypasta. Köpt går bra, men det är både roligt, enkelt och väldigt gott att göra egen.
3 nävar färsk spenat eller sweet leaf/pak waan
Bladen av 3-4 kvistar av den thailändska örtkryddan khayang

Currypasta

2 stjälkar citrongräs, den ljusare nederdelen, ungefär 2/3 av stjälken
Torkad het chili, mängd motsvarande 1-2 msk beroende på hetta. Jag använde tre stora torkade espelette som är lagom heta och fylliga i smaken, rensade från kärnhus.
2 schalottenlökar i bitar
4 klyftor vitlök
6 skivor färsk galangal, en släkting till ingefära och kan även ersättas av ingefära.
2 tsk Räkpasta
1 msk Tamarind

Samtliga kryddor finns i vanliga livsmedelsbutiker eller asiatiska matbutiker.

Gör så här

  1. Lägg samtliga ingredienser till currypastan i en rymlig mortel och stöt dem ordentligt tills de bildar en sammanhållen massa.
  2. Koka upp vatten. Tillsätt socker. Lägg i currypastan i vattnet och koka upp. Om du är osäker över hetta och smakintensitet, lägg först i hälften av pastan och låt den lösas upp för att kunna tillsätta mer sen efter smak. Häll i fisksås till precis under önskad sälta. Börja med en matsked och smaka dig sedan fram. Currypastan innehåller räkpasta som är salt, så ifall du vill tillsätta mer currypasta så vill du inte redan ha maxsaltat med fisksås. Smaka dig på så vis fram till soppans kryddning och sälta innan du har i fler ingredienser. Ta gärna i lite mer med kryddningen än du är helt bekväm med, soppan ska vara het i överkant. Låt koka en kvart. Råkade det blir lite i hetaste laget trots allt? Späd med mer vatten.
  3. Sila soppan. Det här har jag visserligen inte sett i de thailändska recept jag läst, men jag tycker det är bra att få bort grova fibrer från citrongräs och annat som inte stötts sönder i morteln.
  4. Tillsätt myrägg och de lätt sönderrivna spenatbladen eller sweet leaf. Låt koka upp som hastigast. Strö över de sommarregnsmakande khayangbladen och ta soppan från plattan. Servera med ytterligare fisksås vid sidan för den som önskar.