Search
Generic filters
Exact matches only

Kryddig sås med smak av Sichuan

0
Delningar
MAT

Kryddig sås med smak av Sichuan

Den här såsen med smak av Sichuan är så sensationellt god!! Blanda den med varma eller kalla nudlar, nyångade dumplings, kinesiskt vetegluten eller annat som ska smaksättas. Den blir helt fantastisk i en sallad på tofu och gurka! Eller använd den som spektakulärt god dipp.

Receptet är ett försök till återskapande av smaker från en glutensallad jag ätit på restaurang. Kan lätt chockad konstatera att min blev tom godare?!

Ingredienser

1 msk chili flakes, t ex koreanska
1 nejlika
2 stjärnsspetsar från stjärnanis
1 tsk sichuanpeppar
Några riv från en kanelstång
2 msk skalade sesamfrön
1,5 tsk chilibönsås
1 msk asiatisk chiliolja (chilisås blir nåt annat)
2 msk neutral matolja
1 tsk fin sesamolja (ifall chilioljan inte har så mycket sesamsmak)
1 krm salt
3 msk vatten
1 msk hackad koriander
2 tunt skivade salladslökar, det gröna

Gör så här

  1. Rosta chili, nejlika, stjärnanis och sichuanpeppar i en stekpanna utan fett, knappa minuten bara så att de börjar dofta med absolut inte bränns.
  2. Stöt kryddorna i mortel men inte alltför fint. Häll över i en skål. Riv i lite kanel med några drag med ett fint rivjärn.
  3. Rosta sesamfröna i en torr het panna. De ska få väldigt lätt färg bara. Stöt fröna så fint det går i mortel och häll sen över dem till skålen.
  4. Tillsätt chilibönsås, chiliolja, matolja, vatten och salt. Om såsen blir för fast kan du tillsätta lite mer vatten. Det beror mest på hur finstötta dina sesamfrön och chili flakes är. Såsen ska bli flytande men varken tjock eller vattnig. Tänk att den ska fungera som dressing.
  5. Låt såsen stå en timme eller längre så smaken utvecklas.
  6. Blanda den med varma eller kalla nudlar, nyångade dumplings, kinesiskt vetegluten eller annat som ska smaksättas. Den blir helt fantastisk i en sallad på tofu och gurka! Eller använd den som spektakulärt god dipp.