Search
Generic filters
Exact matches only

Kinesiska wokade potatisstavar med tryffel

0
Delningar
MAT

Kinesiska wokade potatisstavar med tryffel

Det här är just nu det absolut godaste jag tycker att man kan göra om man kommit över en tryffel. En oväntad och väldigt lättlagad höjdare helt enkelt.

Jag och Mia lagade faktiskt väldigt liknande kinesiska potatisrätter helt oberoende av varandra samma dag, ohyggligt märkligt. Här är hennes recept.

Tipset till min potatisrätt kommer från min kompis Ludvig Sääf som är expert på kinesisk mat och dryck. Han har levt i Kina och studerat gastronomi under många år och han är bokstavligen ett uppslagsverk. Jag har tänkt komma tillbaka till honom inom kort med ett lite längre samtal. Under tiden kan ni kolla in hans hemsida och fundera på om ni inte skulle vilja vara med på någon av alla hans aktiviteter, från matresor till Kina till arrangerade provningar av kinesisk sprit (baijiu).

Ludvig importerar också kinesiskt risvin som säljs via Systembolagets beställningssortiment. Jag har tidigare skrikit mig närmast hes över idiotin i att det inte gick att få tag på kinesiskt risvin i Sverige men nu går det alltså. Då måste vi alla dra vårt strå till stacken och beställa. Testa den både i mat och som dryck. Här beställer ni:

Kuaijishan 5-årig

Kuaijishan 8-årig

Tillbaka till dagens mat. Enkel mat, enkla råvaror men du ska helst ha en färsk tryffel tillhands även om jag tror man kan komma i alla fall en bråkdel av vägen med tryffelolja, det är dock inget jag har testat. En liten tryffel är faktiskt inte så dyr, kilopriset är hutlöst men en liten tryffel väger 4-5 g och kostar kanske en femtiolapp. Den räcker för fyra portioner.

Jag gjorde potatistrimlorna pommes frites-tjocka och det är egentligen lite fel, då man inte gör så i Sichuan. Jag har gjort tunnare också och det var gott på ett annat sätt men ändå minst lika gott. Storleken på bitarna kan påverka både smak och känsla hos en maträtt.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

4 portioner

500 g potatis, skuret i tunna strips (typ 3-4 mm)
2 msk neutral olja
1 hel stjärnanis
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
1 tsk ljus soja
1 liten färsk tryffel (eller kanske 1 tsk tryffelolja)
Salt och svartpeppar

Gör så här

1. Riv halva tryffeln fint och skiva den andra halvan väldigt tunt med en vass kniv eller tryffelhyvel.
2. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller wok. Du ska inte ha knallhett för den här maträtten. Lägg ner vitlök och stjärnanisen och direkt därefter potatisstrimlorna och den rivna tryffeln, spara de tunna tryffelskivorna. Använder du tryffelolja kan du smälla i allt på en gång nu.
3. Woka under omrörning tills potatisen faktiskt inte är riktigt mjuk rakt igenom. Den ska ha lite råhet kvar, och dessutom just ingen färg.
4. Blanda ner tryffelskivorna och sojan och woka i ytterligare ett par minuter.
5. Smaka av med salt och svartpeppar