Search
Generic filters
Exact matches only

Soppa på ovärpta ägg

1
Delningar
MAT

Soppa på ovärpta ägg

Den här soppan är så vansinnigt god! Snäll och vacker och bara helt ljuvlig. Tricket bakom den fylliga buljongen är att inte göra en ren kycklingbuljong utan förstärka med fläskben och torkade räkor eller pilgrimsmussla, som i soppa på kycklingfot och aphuvud. Jag använder gärna en höna i grunden och lägger till några kycklingfötter också. Eller vad benrester jag nu hittar i den del av mitt hem jag kallar Jurtjyrkogården, frysen. Och länge ska det koka.

Men det som gör soppan till något utöver bara en god buljong är de ovärpta äggen. Jag förstår att det kan låta knepigt om man inte testat, men det smakar inte det minsta märkligt. Verkligen inte alls. Det är som en alldeles ovanligt god och len äggula. Och vackra är de också, de gula bollarna i olika storlekar.

Ovärpta ägg alltså. Jag har hittat frysta i asiatiska butiker under namnet ”chicken ovaries”. Det man får är en stor del av reproduktionsapparaten från höna, äggstockar och äggledare och stora gula bollar i olika storlekar som alltså är de blivande äggen. De har inte hunnit få skal ännu och de är inte alls rinniga som råa ägg utan stunsigt mjuka. Det hela kan verka lite knepigt om man inte är van vid det, men när man väl rensat ut äggämnena känns de mer som bara just äggulor, fast inte lika ömtåliga. Äggledarna kanske är överkurs men jag äter och uppskattar dem också. När de väl är stekta blir intrycket ett helt annat än bara rosa slabb. De känns snarare som små läckra kycklingkorvar och har en väldigt fin smak och trevlig konsistens, som något man kunde serveras till en bättre engelsk frukost.

Nåväl, om ni råkar på sådana här ägg i frysdisken så tveka inte att ge denna rätt ett försök. Servera gärna soppan som lättare lunch, förrätt eller som en del av en kinesisk middag. Jag tycker att den passar fint till påsken.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

4-6 portioner beroende på hur soppan serveras

12 dl riktigt god buljong. Använd gärna detta grundrecept och förstärk koket med en näve torkade räkor eller torkade pilgrimsmusslor och någon form av fläskben, gärna från parmaskinka. Det är inte alls nödvändigt att använda kycklingfötter i buljongen, men en fot eller två bidrar med fin smak. Mina buljongkok ser olika ut från gång till gång. Vill du kan du ta en smitväg, förstärk vanlig kycklingbuljong genom att låta den sjuda med stjärnanis, torkade räkor och en bit skinka eller skinkben en halvtimme. Det blir faktiskt också gott.

Två stjärnanis till buljongkoket

1 förpackning ovärpta ägg/äggstockar från höna, rensade. Endast äggen används i soppan, både de stora bollarna och de mindre pärlorna. (Finns fryst i vissa asiatiska butiker. Det kan löna sig att fråga även om du först inte hittar.)

1 msk kinesiskt vin (Se detta inlägg om kinesiska potatisstavar med tryffel)

2-3 msk hackad gräslök

Några droppar sesamolja

Gör så här

När du kokar buljongen, krydda den med stjärnanis redan från början. Värm den förberedda buljongen. Häll i vinet. Låt stå på lägsta värme medan du förbereder äggen.

Skölj av de rensade äggbollarna. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull och lägg i äggen. Det ska inte stormkoka. Låt sjuda försiktigt i ca fem minuter, det ska småbubbla i kastrullen. Kläm lite försiktigt på en av de större bollarna. Den ska bli fastare men fortfarande vara mjuk och krämig inuti. Ta upp ett ägg och dela om du är osäker. Det handlar inte bara om att göra rätt här, utan om att det ska bli så som du föredrar det. Som när man kokar ägg som hunnit ta sig utanför hönan.

När äggen verkar klara, ta upp dem med en hålslev och lägg dem antingen i en vacker värmd serveringsskål för hela soppan eller i portionsskålar, även de värmda. Häll över buljongen och strö över gräslöken. Några droppar sesamolja kan också vara gott.