Search
Generic filters
Exact matches only

Nej, det räcker inte med tre rönnbär

10
Delningar
PRAT

Nej, det räcker inte med tre rönnbär

rönnbär

Nej det räcker inte med tre rönnbär för att täcka dagsbehovet av C-vitamin.

Anledningen till att jag skriver det är att vi haft ett rätt extremt rönnbärsår i år och rönnarna har formligen dignat av bär. Då kommer givetvis tokskallarna och mirakelmedicinidioterna fram. I vanlig ordning sväljer folk såna påståenden med hull och hår.

Så hur ligger det då till med rönnbär?

Rönnbär innehåller 98 mg C-vitamin per 100 g. Det ÄR verkligen mycket C-vitamin och det täcker 122,5% av det rekommenderade dagliga intaget. Använder vi de siffrorna för beräkning så ser vi att vi måste kalasa i oss 80 g rönnbär om dagen. Jag vet fan inte hur det ska gå till utan att huvudet imploderar av allt det sura.

Vi kan jämföra med kiwi. Där krävs det runt 120 g för att täcka dagsbehovet. Jag äter hellre kiwi.

Så slutsatsen då? Om något låter otroligt bra och nästan osannolikt så är det förmodligen inte sant. Svälj inte allt som folk säger och är det dessutom en hälsotokskalle som kommer med påståendet så finns det än mer anledning att ta fram miniräknaren.

Avslutningsvis är det faktiskt värt att säga att C-vitaminbrist inte är något stort problem om man äter någorlunda allsidigt. Sluta nu larva er med rönnbär men drick gärna Mias rönnbärsdrink, den blir man i alla fall berusad av och det kan behövas på hösten.

Tack för ordet.