Search
Generic filters
Exact matches only

Surt sade räven

2
Delningar
MAT

Surt sade räven

Rönnbär, bittersura och eländiga. Inte direkt bären man mumsar i sig som de är men förvånande fruktiga och fina ifall man bara anstränger sig att använda dem på rätt vis. En sockerlag till drinkar är definitivt att av de rätta visen! Den blir både otroligt vacker i färgen och får en förvånande fin och intressant smak med en antydan av bitterhet.

Jag gjorde en enkel drink med rönnbärssirap, en sån drink som passar perfekt innan en höstmiddag när själen behöver lite värme. Sirapen passar väldigt bra med gin och tonic också, eller med gin och torr vermouth.

Exakta proportionerna i drinkar med rönnbärssirap beror till en del på hur bären smakar. Olika varianter av rönnbär har olika goda bär. Man får provsmaka sig fram. Sen blir bären mildare och sötare efter frost också, på samma vis som slånbär.

Rönnbär och blå himmel

Enligt somliga borde den här drinken vara rena hälsokuren. Så mycket C-vitamin! Fast det är så klart ren bullshit. Drinken är jättegod men du blir inte den minsta friskare av den. Anders reder ut i detta inlägg om myten om tre rönnbär.

Jag tycker om att servera nåt intressant tilltugg till drinkar. Jag gör gärna t ex brasilianska ostpuffar eller masala peanuts, kryddiga indiska jordnötter. Eller kanske lite matigare, clam cakes eller baconlindad ostig jalapeno?

Ingredienser

4 cl Southern Comfort
2 cl citronjuice
1,5 cl rönnbärssirap
Några stänk angostura bitter
2 cl sodavatten eller efter smak

Några rönnbär på en lång tandpetare

Rönnbärssirap

1,5 dl socker
2 dl vatten
3 dl rönnbär, helst frostnupna

Gör så här

Rönnbärssirap

Koka upp rönnbär, socker och vatten i en liten kastrull. Låt koka under lock på ganska låg värme i runt en halvtimme. Bären ska inte koka sönder till mos men de ska släppa ifrån sig smak och saft så att lagen blir alldeles rosaorange och får mycket smak. Smaka gärna så att det blir bra, att sockerlagen hunnit ta smak ordentligt.

Ta kastrullen av värmen och låt stå en halvtimme till under lock. Sila sedan av sirapen från bären utan att klämma på bären. Om bären blir för mosiga riskerar lagen bli grumlig. I så fall går det bra att sila och om det behövs filtrera lagen.

Surt sade räven

Häll alla ingredienser utom sodavattnet över is och rör om. Eller ännu hellre skaka först, men jag orkade inte pga livet, disken, orken… Häll sen över så mycket sodavatten du tycker blir gott och rör om lite till. Dekorera med en tandpetare med några uppträdda rönnbär.