Search
Generic filters
Exact matches only

Masala peanuts, kryddiga indiska jordnötter

0
Delningar
MAT

Masala peanuts, kryddiga indiska jordnötter

Indiska snacks, jag verkar ha kommit in i en sån period igen. Det är väl värmen. En iskall öl, en kopp te eller kanske en lassi och så något salt tilltugg är ibland det enda jag känner för de här riktigt fina sommardagarna. Masala peanuts passar perfekt då, inte minst eftersom de är snabba och enkla att sno ihop. Nog så viktigt en sommardag.

Har du inte hing, gurkmeja, curryblad eller någon av de andra kryddorna? Det spelar ingen som helst roll! Använd en curryblandning du tycker om eller kanske mexikanska kryddor istället. Jag har gjort det här receptet med etiopisk berbere en gång, funkade också utmärkt.

Heta dagar innebär öppna dörrar här hemma. Ibland är det slött och lugnt, ibland ett fasligt ljudligt myller av ungar och vattensprutor och allmänt barnkaos. Jag förstärker med att spela denna på hög volym medan jag friterar mina jordnötter. If you can’t beat ’em, join ’em!

Ingredienser

2 dl råa jordnötter eller samma mängd färdigrostade
1,5 dl kikärtsmjöl
3 msk rismjöl
1 msk hett chilipulver
1/2 tsk bakpulver
15 oskalade vitlöksklyftor
1 tsk hel fänkål
1/2 tsk hing
1 krm mald spiskummin
1 msk curryblad
1 tsk salt, justera efter smak. Om du använder färdigrostade saltade jordnötter kan du minska ner saltmängden lite.
1-2 msk hot sauce, t ex Frank’s. Hur mycket beror på hur hett ditt chilipulver är och hur heta du vill ha dina nötter.
Några msk vatten, en i taget tillsätts
Olja till fritering

Jag har i mycket utgått ifrån det här receptet, mest för ungefärliga mått. Jag brukar annars bara höfta när jag gör masala peanuts.

Gör så här

1. Rosta de råa jordnötterna försiktigt i en torr stekpanna, eller i ugn eller mikro om du är mer bekväm med det. Jag häller dem i en stekpanna på lite högre än medelvärme och låter de rostas 5-10 minuter under omrörning. Jag provsmakar för att veta när de är klara. De ska få lite färg men framför allt bli goda. Ifall du använder färdigrostade skippar du bara det här steget.

2. Krossa fänkålsfröna lätt i en mortel. Krossa vitlöksklyftorna lätt i morten tillsammans med fröna, eller med en knivsida mot en skärbräda. De ska helst hänga ihop någorlunda men inte vara hela. Och ja, skalet ska vara kvar.

3. Häll de avsvalnade jordnötterna i en bunke. Häll i vitlök och fänkålsfrön, mjöl och övriga torra kryddor, bakpulver och salt. Rör om ordentligt.

4. Stänk över hotsaucen, rör om ordentligt. Stänk över vatten, en msk i taget, och rör om emellan. Det ska bli en deg som klistrar vid jordnötterna, men absolut inte en stor kladdig klump där en massa jordnötter sitter ihop. Var försiktig så det inte blir för mycket vatten och försök håll jordnötterna separerade från varandra.

5. Jag testfriterar alltid några jordnötter och smakar innan jag friterar resten, för att kunna justera salt och kryddning. Ifall mer salt eller kryddor behövs, lös upp salt och ev kryddor i en msk varmt vatten eller hot sauce. Stänk blandningen över nötterna och rör runt. Pudra eventuellt med lite kikärtsmjöl efter om det verkar för blött.

6. Dags att fritera i olja på medelhög temperatur. Det tar några minuter, de ska bli knapriga och få lite färg men inte bli brända. Fritera en skopa i taget och lassa upp på ett fat täckt av några lager hushållspapper efter hand de blir klara, så att oljan kan rinna av.

7. När alla nötter är friterade, släng currybladen i oljan och låt dem friteras helt kort. Lägg dem tillsammans med nötterna.

8. Nötterna är allra godast nyfriterade men håller bra i en lufttät burk. Ät dem till något gott att dricka, kanske en east india gimlet.

Gillar du jordnötter? Då ska du inte missa det här, vietnamesiska grillade kycklingvingar.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.