Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Kaveldun med misosmör

0
Delningar
MAT

Kaveldun med misosmör

Du glömmer väl inte av kaveldun? Just nu är de på väg upp och perfekta att dra upp, skala och använda som grönsak. Jag tog en kvällspromenad idag och plockade och lagade detta som liten kvällsrätt lagom till solnedgången.

Det här är en väldigt lättlagad och enkel rätt. Lättkokt kaveldun med ett rakt på sak misosmör som får smälta ner över stängerna. Och så ett glas varm sake till, det gör faktiskt en hel del för smaken och upplevelsen.

Kaveldun innehåller sockerarten inulin som ger en lätt sötma och en ton av något jag tycker liknar viol. Jag frågade om råd om dryck till kronärtskocka, som också innehåller inulin, på Feeders Facebooksida nyligen och fick tips om att sake kan passa fint till. Så jag testade det även till kaveldun, som här dessutom har japansk smak från mison, och det blev väldigt gott ihop. Jag måste köpa hem lite rolig sake nu, för detta vill jag ha mer av!

Nu har ju visserligen kaveldun huvudrollen i den här rätten, men får man inte tag på det blir det så klart gott även med andra grönsker. Testa till exempel späd purjolök, kronärtskocka, jordärtskocka eller kanske vaxbönor. Eller varför inte vit sparris som också är i säsong nu?

Ingredienser

4 portioner som smårätt

24 kaveldunskott, eller det antal du önskar
5 msk smör
4 msk vit miso
2 tsk mirin, helst riktig. Eller ersätt med 1 krm socker.
1-2 tsk sesamfrön, helst svarta

Gör så här

1. Plocka kaveldun. Man tar ett bra tag i dem ganska långt ner och drar. Upp kommer något som liknar en purjolök.

2. Skala av de yttersta grova bladen och skär av det gröna som är för grovt. En dryg dm nedifrån brukar vara mjäll och fin att äta, ibland upp till 2 dm.

3. Rör smör, miso ochmirin eller socker till en slät massa.

4. Koka kaveldunen i vatten saltat som till pasta, och med lika mycket socker som salt i vattnet. Koka dem ungefär 6-8 minuter. Låt rinna av och lägg upp på ett fat.

5. Klicka misosmör över de varma kaveldunskotten. Strö över några svarta sesamfrön. Servera gärna med en bra sake.

En annan väldigt god vårprimör är strutbräken. Prova gärna den här fina rätten på strutbräken med gnocci.