Search
Generic filters
Exact matches only

Vildsvin med gräddstuvade gråärter – här och nu

0
Delningar
MAT

Vildsvin med gräddstuvade gråärter – här och nu

Nu ni blir det vild mat, jaktnostalgi och säsongsporr! I somras tog Anders med mig ut på ett av mitt livs stora äventyr, vildsvinsjakt. Herrejäklar så spännande det var! En helt makalös upplevelse som varade i ett helt dygn eller egentligen en hel vecka faktiskt. Från att vi gav oss ut i skogen, via den stora grillen på gården, till att vildsvinskultingen var uppäten.

När vi satt där i kojan vid åteln och ärtspridaren gick igång… Ojojoj, min puls då. Jag ska inte dra det här igen. Jag pladdrade av mig i inlägget Vildsvinsjakt. Ett väldigt bra dygn. och sen bloggade jag även hur jag grillade min halva kulting ute på gården för den som är intresserad.

Liten gris med mycket gott kött

Men en kulting är ju mer än bara ett mål mat, eller hur? Jo, det blev faktiskt ett par ordentliga middagar till och sen lite annat smått och gott också. De två uppföljningsmiddagarna bloggade jag inte då, hade fullt upp med en massa annat och det blev inte av. Men jag tänkte ta mig tiden nu.

Köttet är inte jättemycket att säga om. Det var redan tillagat och riktigt ordentligt svingott. Jag grillade upp det snabbt igen med en pepprig glaze bara, gott som tusan så klart!

Gråärten Tjörn

Här och nu med minnen från förr

Jag är ju svag för närodlat och närplockat och ville verkligen göra kultingen rättvisa. Jag serverade den med alldeles ljuvliga gräddstuvade gråärter, riktig husmanskost från förr men i en smula finare tappning. Egentligen är stuvningen en variant av bönvälling som ätits mycket i Uppland förr om åren, fast jag gjorde den på egenodlad gråärt (av sorten Tjörn) som även det ätits mycket förr men numer nästan glömts av. (Vill du läsa mer om matkulturen förr förresten? Läs Tips: Matkult, kunskapsbank över traditionell matkultur i Sverige)

Lindblom

Dessutom kändes det passande på något vis att den kulting som slutade sitt liv mumsandes på läckra lockande ärtor där vid åteln fick firas av med mina godaste ärtor som sällskap på tallriken. It’s the ciiircle of liiife!

Då var det även säsong för kaveldun och linden blommade, så det fick också hamna på tallrikarna. Säsongsmat, även det gillar jag. Egentligen handlar det väl om att vara här och nu, på samma plats både geografiskt och i tiden? En sorts kulinarisk mindfulness antar jag. Den mat som är i säsong alldeles just nu, och skördad eller jagad alldeles här.

Kaveldun

Kaveldun går att äta hela plantan, bara den inte hunnit bli för grov. Jag har tidigare skrivit om det i detta inlägg, kaveldun med misosmör. Jag använde kolvarna som var perfekt mogna, men hade det varit på våren hade jag valt späda skott istället. Man kokar kolvarna lite som majs och sen äter man dem på ungefär samma vis, gnager av det goda kronärtskocksmakande gröna från den hårda kolven i mitten. Förvånande gott är det, och med kul konsistens!

Halväten kavedunskolv

Nästa gång?

Det här är nog inte en middag man kopierar rakt av. Nästa gång jag hänger med Anders på vildsvinsjakt är det kanske senhöst och jag byter kaveldun och blommor mot trattkantareller, svartkål och rönnbärsglaze. Eller vår, så det blir nässlor, målla eller kirskål. Gärna vilda växter till en vild gris. Men gräddstuvade gråärter blir det garanterat igen.

Gräddstuvade gråärter

Följ oss gärna på instagram för ännu mer mat!

Ingredienser

4 portioner

Grillat vildsvin
Glaze
Gräddstuvade gråärter
Gröna omogna kaveldunkolvar
Ärtskott eller andra gröna blad
Gärna lindblommor och ärtblommor
Pressgurka (recept i detta inlägg)

Fastna inte vid vissa ingredienser här, använd vad som råkar vara i säsong bara.

Glaze med honung och peppar till fläsket

2 msk honung, jag valde lindblomshonung
2 msk tamari eller japansk soja
1 tsk äppelcidervinäger
1/2 tsk grovmalen svartpeppar

Kokta gråärter

3 dl torkade gråärter
1 gul lök
2 kryddnejlikor
5 kryddpepparkorn
5 svartpepparkorn
Vatten
En bit färsk libbsticka eller ett lagerblad
Salt, lite mer än till pasta

Detta ger lite mer än vad som behövs men om man väl kokar så kan man lika bra ta i lite. Plus att det är svårt att veta exakt hur mycket ärtorna expanderar av blötläggning och kokning.

Gräddstuvade gråärter

4 dl kokta gråärter
2 msk smör
1 morot
1 schalottenlök
1,5 msk vetemjöl
3,5 dl vatten eller lättsaltad grönsaksbuljong
1 kryddnejlika
1-3 kryddpepparkorn (beroende på kvalitet)
1 dl grädde
Salt efter smak

Gör så här

Kokta gråärter

  1. Skölj gråärterna och blötlägg dem över natten.
  2. Låt rinna av och häll över i en kastrull med kokande vatten tillsammans med en hel skalad lök som snittats tre fyra gånger från toppen men fortfarande hänger ihop som hel, nejlika, svartpeppar och kryddpeppar. Vattnet ska precis täcka och så ett par cm till.
  3. Koka upp och dra sedan ner till så låg temperatur att det precis sjuder. Skumma några gånger i början tills inte mer skum stiger till ytan. Lägg på lock och låt sjuda ungefär tre kvart. Rör om och salta ganska generöst och låt sjuda tills ärtorna är mjuka men inte hunnit bli mosiga. Det är inte ärtsoppa som kokas.
  4. Mot slutet av koktiden provsmakar du en ärta då och då tills de blivit färdigkokta. Ärtan ska vara mjuk men ha kvar tuggmotstånd och som sagt inte koka sönder.
  5. Låt ärtorna rinna av.

Gräddstuvade gråärter

  1. Finhacka morötter och lök och stek i smöret på medelvärme under kanske fem minuter. Rör om under tiden. Pudra över mjölet och rör om och låt fräsa några minuter till.
  2. Häll på vattnet, rör om och låt koka upp. Stöt nejlika och kryddpeppar grovt och tillsätt tillsammans med libbstickan. Salta lätt. Låt puttra tio minuter under lätt omrörning och tillsätt sedan ärtorna. Låt småputtra i kanske tio minuter till. Häll på grädden och rör om och sen är stuvningen färdig. Smaka av med salt.
  3. Verkar stuvningen för lös för din smak? Åtgärda det genom att tillsätta en toppredning under kokningen innan grädden hälls på och koka fem minuter till. Verkar den för tjock och stabbig? Tillsätt varmt vatten och eventuellt mer grädde till rätt kontistens.

Kokt kaveldun

Koka kaveldunkolvarna i kanske tio minuter i lättsaltat vatten. Ha på en klick smör och slunga runt så alla kolvar får smör på sig.

Fläsk grillat med glaze

Rör ihop ingredienserna till glazen. Pensla de grillade köttstyckena. Grilla på het grill direkt över glöden för att få fin yta och för att värma köttet igen. Pensla på mer av glazen om du vill. Se till att du inte grillar för länge så det blir torrt.

Servera köttet med gräddstuvade gråärtor, kaveldun, blad och blommor och pressgurka på finaste porslinet. Bjud nån som verkligen begriper att uppskatta maten fullt ut.

Följ oss gärna på instagram för ännu mer mat!

Vildsvin med gräddstuvade gråärtor med kaveldun, pressgurka och lindblom.