Search
Generic filters
Exact matches only

Mina bästa viltfärsbiffar med gräddsås

4
Delningar
MAT

Mina bästa viltfärsbiffar med gräddsås

viltfärsbiffar

Den som inte älskar pannbiff med gräddsås, karamelliserad lök, pressgurka och lingonsylt är det förmodligen något fel på. Okej du kan vara vegetarian så klart men äter man kött så är det här en ren njutning. Får man dessutom använda viltkött och kan göra viltfärsbiffar så har man t o m petat upp rätten ytterligare ett pinnhål och gjort den ren orgasmiskt bra. Jag tänkte berätta hur man åstadkommer det.

Viltfärsbiffar

Jag har tillgång till både vildsvinskött och älgkött och har man det så kan man skatta sig lycklig. Jag blandar älg och vildsvin 50:50 och maler ihop det. Just till de här biffarna hade jag vildsvinskött från en lite fetare gris som jag sköt i januari, årsgrisarna som skjuts den här tiden är magrare, men det funkar ändå, vi tillsätter ju grädde för bövelen.

Har man inte vildsvin så går det fint att använda vanlig hederlig blandfärs också. Det känns som att folk ratar fläskfärsen och jag kan inte begripa varför. För inte alltför många år sedan så var blandförsen folks första val, men nu känns det som att den rena nötfärsen tagit över. Tok! Fläskfärsen tillför inte bara fett utan också smak. Fläsksmaken är ju bra och blandfärsen är himla god.

Genom kryddningen jag använder i det här receptet (enbär och timjan) så kan man faktiskt lura munnen att tro att man äter vilt. Enbär är på något vis en viltsmak i min värld.

Fler recept med älg, vildsvin och tamgris

Jag är nog lite tjatig nu med mina vildsvinsrecept. Känner du dig exkluderat så köp vanligt griskött, det blir också himla bra. Du kan hitta fler vildsvinsrecept under den här länken. Älgrecept kan du hitta under den här länken.

Både jag och Mia älskar också fläsk från tamgris. Smaken är fantastisk och det är lätt att laga köttet på bra sätt. Se till att köpa bra kött bara, dra ner på mängden och dra upp kvaliteten. Även om jag ofta äter kött så är det sällan jag har så mycket kött till varje portion, sällan över 100 g, även om just dagens recept är ett undantag. Å andra sidan är mitt kött väldigt klimatsmart och spöar de flesta andra proteinkällor, även vegetabiliska. Våra fläskrecept hittar du i alla fall här.

Ingredienser

4 portioner

Viltfärsbiffar

500 g blandfärs från vildsvin och älg (eller fläsk och nöt)
1 medelstor gullök, väldigt fint hackad
1 msk smör till lökstekning
0,5 dl ströbröd
1 dl vispgrädde
1 ägg
3 fint mortlade enbär
0,5 tsk timjan
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk salt
25 g smör för stekning av biffarna

Karamelliserad lök

3 stora lökar, skurna i rätt grova ringar
2 msk smör
1 tsk lönnsirap
0,5 tsk salt

Gräddsås

Spadet från stekningen av biffarna
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 tsk mörk soja
1 msk senap (gärna Slotts, jag älskar Slotts)
0,5 tsk timjan
maizenaredning
Salt, svartpeppar och en liten gnutta ättika för avsmakning

Pressgurka

1 gurka, hyvlad tunt med osthyvel eller mandolin
1 msk salt
1 msk hackad dill (fryst funkar fint)
2 msk ättika (12%)
1 dl vatten
2 msk socker

Övriga tillbehör

lingonsylt
kokt broccoli
lätt kokta ärtor
kokt potatis (till sån här lyxig mat tycker jag du kan kosta på dig lite dyrare potatis, t ex mandel eller amandine)

Gör så här

Viltfärsbiffar

 1. Börja med att steka löken på medeltemperatur tills den börjar bli lite brynt. Låt den svalna lite.
 2. Blanda ihop lök, färs, ströbröd (ja jag tycker det är mycket bättre att inte låta den svälla före, fattar faktiskt inte var den dumheten kommer ifrån), grädde, ägg, enbär, timjan, svartpeppar och salt. Knåda ihop smeten ordentligt och ställ den i kylen i minst en halvtimma. Det steget få du verkligen inte bomma för då faller biffarna isär när du steker dem.
 3. Forma smeten till biffar och stek på rätt så hög temperatur i smör (snåla inte med smöret utan använd verkligen 25 g, då blir såsen bättre i nästa steg). Jag har en snabb sticktermometer som jag brukar kolla köttet med och tar av dem vid ungefär 60°C. Ta upp biffarna och slå in dem i folie. Varmhåll dem i ugnen på 75°C tills resten av maten är klar.

Karamelliserad lök

 1. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt resten av ingredienserna.
 2. Stek på medeltemperatur och rör i löken med en stekspade emellanåt.
 3. Nu ska det stekas länge, typ en timma. Det är perfekt att göra medan färssmeten står i kylen. Folk påstår att det går att skynda på den här processen på olika sätt men det är helt enkelt inte sant. Liksom med en skitschysst tomatsås (läs om det i den här länken) så har vi kemiska processer som pågår med löken som tar tid. Gör du det här ordentligt så får du lök med fantastiskt fyllig och knäckig smak.

Gräddsåsen

 1. Ta reda på stekspadet från stekningen av biffarna och blanda med grädde, mjölk, soja, senap och timjan. Koka upp försiktigt och red sedan av med maizenaredning.
 2. Smaka av med salt, svartpeppar och ättika men var väldigt försiktig med ättikan. En kork brukar räcka mer än väl. Syra är viktigt för såser så skippa det inte.

Pressgurka

 1. Blanda gurkskivorna med saltet och lägg dem i en djuptallrik. Lägg en annan likadan djuptallrik ovan på och ställ en tyngd över. Låt stå så i en halvtimma.
 2. Tippa ur vattnet och krama öven ur gurkskivorna lite försiktigt. Lägg gurkskivorna tillsammans med övriga ingredienser i en burk med lock och skaka ordentligt. Kan serveras direkt eller ställas i kylen. Den är fin i smaken i ungefär en vecka.

Servering

 1. Servera biffarna med kokt potatis, broccoli, ärtor, karamelliserad lök, gräddsås, pressgurka och lingonsylt.
 2. Det passar fint med en god lageröl till käket men det funkar så klart med ditt favoritrödvin också.