Search
Generic filters
Exact matches only

Saker Anders älskar Del 3

0
Delningar
PRAT

Saker Anders älskar Del 3

hjärtan

Det här är en liten bloggserie om saker jag älskar. Det kan vara allt från slafsig snabbmat till helfabrikat som av många betraktas som rent skräp. Det kan också vara köksprylar och lite allt möjligt annat. Idag kör vi senap och vitlökspulver.

Jag skriver bara vad jag verkligen tycker och det går inte att köpa mig så det är absolut inte frågan om några sponsrade inlägg.

Ni som följer mig på twitter vet att jag med jämna mellanrum tramsar mig och pratar om överskattade produkter. Det kan vara saker från Skåne (det sämsta landskapet), Västerbottensost, Korvstroganoff eller vad fan som helst. Det ligger väldigt sällan något allvar bakom det där. Men det är ju lite tråkigt att bara gnälla också. Nu ska jag inte gnälla utan istället lyfta produkter som jag älskar.

Tidigare inlägg i serien

Fettiga och kladdiga färdigsallader samt tomatjuice

Slafsig industrihamburgerdressing och en förbannat fin limepress

Nu tar vi dagens två saker.

Slotts senap

”Välkommen till Uppsala, här gör vi senap”, stod det när man kom in med tåg till Uppsala Centralstation för tio år sedan. Det är kanske världens märkligaste välkomnande.

Slotts senap tillverkades i Uppsala mellan 1919 och 2008 och är väl egentligen själva definitionen av senap för de flesta svenskar. Det var i princip den enda senapen som vi gamla stötar såg under vår uppväxt?

slotts senap

Idag kryllar det av senapssorter; det är jalapenosenap, Västervikssenap (den är jag av princip emot p g a fru från Västervik och prestige) och så klart utländska grejer. Jag älskar nästan all senap men just Slotts har en liten extra och guldkantad plats i mitt hjärta. Det är Slotts senap som ska ligga som en rejäl jävla sträng på en bandykorv och till ärtsoppa är det fullständigt otänkbart med andra sorter.

Nu har tillverkningen flyttat till Polen men receptet är detsamma och senapen är fortfarande lika god. Det är så klart synd att den inte längre tillverkas i min hemstad men jag kan ju inte sluta äta den av princip. Så sluta klanka ner på senapens senap.

Vitlökspulver

Mina recept innehåller ofta vitlökspulver och inte så sällan råkar jag ut för folk som säger åt mig att använda färsk vitlök istället. De har inte fattat någonting. Vitlökspulver är en helt annan produkt. Liksom i fallen med soltorkade tomater och oliver, hasselnötter, karljohansvamp och tamefan massor av saker så händer det saker när man torkar en produkt. Nya ämnen bildas och andra ämnen går från bakgrunden till förgrunden. Vitlökspulver är en helt fantastisk produkt. I ostsåsen i min Chicken Parmesan så använder jag både färsk och torkad vitlök just för att fylla paletten med olika vitlökssmak.

vitlökspulver

De vanliga kryddbolagens varianter funkar men det finns också lyxigare sorter. Jag har fått en påse av några vänner från en fantastisk kryddbod på Söder i Stockholm Lanka Te & Krydd Import. Vet du något ställe att köpa bra vitlökspulver på nätet? Gå in på Feeders facebooksida och berätta för oss andra. Alla behöver det och du kanske blir adlad på köpet.