Search
Generic filters
Exact matches only

Italiensk-amerikansk macka med fläsksida och smakrik olivsallad

2
Delningar
MAT

Italiensk-amerikansk macka med fläsksida och smakrik olivsallad

Hur mycket kan man egentligen krångla bara för att man blir jättesugen på en macka? Jodå, ganska så mycket faktiskt.

En sån där macka som man kan köpa i pyttesmå italienska butiker i USA. Bröd fyllt med mört fläsk med knaprig svål som karvas upp medan man väntar, en skopa färdig smakrik sallad på oliver och pickles och diverse grönsaker. Kanske ost? Mmmm!

Bara att bege sig iväg och skaffa en färsk fläsksida då! Kryddsaltning över natten, en halvdag i ugnen på låg temperatur, skära i skivor på bröd täckt med en skopa kryddig olivsallad som fått dra sen dagen innan. Och sen mumsa i sig allt det ljuvliga på fem minuter. Så värt!

Egentligen skulle jag fixat en jättesnygg toppbild till det här inlägget på en läckert monterad macka med enorma mängder av det kalla köttet lövtunt skivat och ordentligt med olivsallad på, stora mängder ost, allt grillat till perfektion… Men någon åt upp all olivsallad innan det hanns med så… Mackan ovan är den där första utsvultet otåliga slafsmackan på det alldeles nyuttagna varma köttet, den macka som aldrig blir lika snygg som de senare men som ändå är den allra godaste. Motsvarigheten till den där första skinkmackan vid köksbänken kvällen innan julafton, ni fattar.

En jättegod variant på olivsalladen finns förresten, en sydamerikansk sallad. Den funkar också vansinnigt bra till en sån här macka!

Ingredienser

Örtkryddad fläsksida

1 färsk fläsksida på minst ett kilo, blir fånigt att göra av för liten bit
3 tsk salt
1 tsk socker
3 tsk hela fänkålsfrön
6 färska salviablad
1 ordentlig kvist färsk rosmarin
3 vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes

Kryddmängden är tänkt för runt ett kg. Öka på om du har en större köttbit. Beroende på hur kraftigt örterna smakar kan du justera hur mycket du använder. Mina har vuxit utomhus och har rejäl fin smak. Använder du köpta örter vill du nog öka mängden. Du kan så klart använda torkade örter istället, det går fint.

Olivsallad

1 stor morot
1 sellerstjälk
1/2 litet blomkålshuvud
4 dl blandade urkärnade oliver, både svarta och gröna
1 dl inlagd grön chili av nån inte alltför stark sort, eller annan pickles
2 röda spetspaprikor
1 msk rödvinsvinäger eller mer
3 msk olivolja
2 msk hackad persilja
2 msk hackad färsk oregano
Salt efter smak

Till servering

Gott surdegsbröd
Mozzarella, provolone eller nån annan god italiensk ost som smälter bra
Majonnäs, gärna Hellman’s

Gör så här

Örtkryddad fläsksida

 1. Skär ett rutmönster i svålen men försök att inte skära för djupt igenom fettlagret som ligger precis under svålen.
 2. Rosta fänkålen lätt i en panna på spisen.
 3. Stöt kryddorna i mortel tillsammans med salt och socker. Kryddorna ska krossas men några småkvistar och blad som inte vill gör ingenting.
 4. Gnugga in fläsket med kryddblandningen. I den mån det går är det bra om kryddorna även kommer ner i skårorna i svålen.
 5. Låt ligga i kylskåpet över natten, runt tolv timmar.
 6. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg köttet i en ugnsform som inte är alltför mycket större än köttbiten. Sätt in i underdelen av ugnen och häll en halv dl vatten i botten på formen. Jag lade även några rejäla blad av spansk körvel under köttet. Lägg på en bit aluminiumfolie över köttet.
 7. Låt stå i ugnen i kanske sex timmar och vänd nån n gång i timmen. Häll på lite mer vatten om det behövs. Köttet få inte brännas med det ska inte heller bildas alltför mycket sky. Köttet är färdigt när det är väldigt mört och mycket av fettet har smält ur.
 8. Ta ut köttet ur ugnen och låt det svalna medan du värmer ugnen till högsta temperatur. Sätt på grillelementet.
 9. Grilla köttet med den rutiga svålen uppåt i den översta delen av ugnen. Svålen kommer ganska snart att börja fräsa och sprätta till nästan som popcorn då och då. håll koll hela tiden så det inte bränns. Målet är en mörkt gyllenbrun svål som blir alldeles frasig under grillelementet-
 10. När svålen är brun och frasig men absolut inte vidbränd tas köttet ur ugnen igen. låt det stå minst en halvtimme och svalna till innan du med en vass kniv skär upp i ungefär cm-tjocka skivor. Har köttet hunnit bli kallt kan du skära det i betydligt tunnare skivor.

Olivsallad

 1. Rosta paprikorna hela i ugnen i 225 grader tills de mjuknat. Låt ligga en litet tag och dra sedan av skalet. Det brukar lossna lätt, men om det blir kvar är det inget problem. Hacka paprikorna grovt.
 2. Grovhacka alla ingredienser till salladen. Blanda, krydda och häll på olja och rödvinsvinäger. Smaka av med salt och eventuellt mer rödvinsvinäger.
 3. Rör om ordentligt och låt stå minst 6 timmar innan du äter salladen. Det händer mycket med smaken medan salladen står till sig. Smaka av igen med salt och vinäger innan servering. Och kanske lite mer pickles om salladen känns för tam.

Macka alt 1

Kladda ordentligt med majonnäs på båda sidor av två skivor gott surdegsbröd. Lägg på ordentligt med olivsallad och en massa tunna skivor kallt kött på. Varva även med ost av valfri sort. Grilla eller stek.

Macka alt 2

Lägg på ordentligt med sallad och några skivor varmt eller kallt kött på en skiva gott surdegsbröd eller i någon form av baguette. Låt gärna stå en timme och safta ihop sig, eller så äter du på en gång. Det går så klart bra att skippa brödet också och bara äta köttet med salladen som den är.

Två andra goda mackor med lite liknande känsla är Anders köttmacka to die for och grilled cheese.