Search
Generic filters
Exact matches only

Sydamerikansk sallad

0
Delningar
MAT

Sydamerikansk sallad

En superbra matig vardagssallad med en smak som jag tänker mig är lite luddigt sydamerikansk, in an okunnig kind of way. Jag har pinsamt dålig koll på sydamerikansk mat tyvärr, vet inte mer än några nedslag. Peru har jag satt mig in i en del, likaså Colombia. Chilensk mat åt jag mycket som barn så där känner jag igen många av smakerna i alla fall. Nåja, jag tänkte i vilket fall Sydamerika när jag kastade ihop salladen.

Salladen är en lätt modifikation av den här olivsalladen som jag gjorde till en fläskmacka för en tid sen och som har blivit en favorit. Det som är så himla bra är att den till skillnad från bladsallader inte vissnar efter några minuter, utan bara blir godare av att stå till sig. Perfekt att ha en skål i kylskåpet på lut med andra ord! Fast den är så god att den går åt snabbare än man kan tro ändå…

Ett tips förresten, om du vill göra salladen ännu matigare, är att blanda i en burk kikärter också.

Andra matiga sallader på Feeders

Ingredienser

1 stor morot
1 liten selleristjälk
1/2 litet blomkålshuvud
3 dl svarta urkärnade oliver
2 röda spetspaprikor
2 salladslökar, det gröna
2 msk rödvinsvinäger eller mer
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 tsk spiskummin
2 msk färsk persilja, hackad
2 msk färsk oregano, hackad
5 msk färsk koriander, hackad
1-2 färsk röd chilifrukt av önskad hetta, finhackad
1 krm socker
Salt efter smak

Eventuellt en burk kikärter

Gör så här

  1. Rosta paprikorna hela i ugnen i 250 grader tills de mjuknat och gärna blivit lätt brunfläckiga om skalet. Låt ligga en litet tag och dra sedan av skalet. Det brukar lossna lätt, men om det blir kvar är det inget problem. Hacka paprikorna grovt.
  2. Rosta spiskummin lätt i torr panna. Den ska inte hårdrostas utan är färdig när den börjar dofta. Mortla den sen fint.
  3. Grovhacka alla ingredienser till salladen. Blanda, krydda och häll på olja och rödvinsvinäger. Exakta mängden örtkryddor är inte kritisk. Smaka av med salt och eventuellt mer rödvinsvinäger.
  4. Tillsätt eventuellt en burk kikärtor också, om du vill göra salladen ännu matigare.
  5. Rör om ordentligt och låt stå några timmar innan du äter salladen. Det händer mycket med smaken medan salladen står till sig. Smaka av igen med chili, salt och vinäger innan servering. Kanske en nypa socker till också?
  6. Servera till sydamerikansk mat, eller till lite all möjlig mat faktiskt. Idag blev det till små friterade ostbröd fyllda med fläskfärsröra. Jag tror den skulle göra sig jättefint bredvid Anders fläskberg också. Och i mackor och tacos! Eller tillsammans med pandebono, colombianska ostbröd.