Search
Generic filters
Exact matches only

Jamaicansk gravlax

0
Delningar
MAT

Jamaicansk gravlax

gravlax

Det här är ett gammalt recept från min gamla blogg Bara Riktig Mat. Jag har själv alltid varit otroligt mallig över det men tamefan ingen har lagat det. Ni får skärpa er! Det jag tänker nu är att det faktiskt skulle kunna bli ett kul inslag på julbordet. Smaken ligger väldigt nära matjessill men tillbehören drar fisken åt ett helt annat håll och du måste faktiskt testa. Här kommer det gamla inlägget:

Jamaicansk gravlax

Jag ser mig definitivt inte som något receptmakare. På alla fronter så har jag alldeles för höga krav på mig själv och på ”verkshöjd” för att knappt våga andas om att minsann jag har hittat på någon maträtt. Däremot ser jag mig själv som en inspiratör och en vägvisare liksom. Ändrar jag inget alls i något recept jag hittar så brukar jag oftast bara länka till det. Ibland skriver jag ner det eftersom jag inte riktigt kan vara säker på att det finns kvar på det stället i all evighet. Men jag försöker vara ordentlig och berätta om var jag fått saker ifrån.

Även idag så drar jag mig för att påstå att jag hittat på maten själv. Kryddblandningen är en traditionell jamaikansk jerkblandning, mangosalsan hittade jag på nätet och att kombinera ihop ett och ett och göra en tomatsås är inte speciellt svårt det heller. Däremot kanske det ändå är lite verkshöjd på att krydda en svenskt gravad laxbit jamaikanskt och sedan snabbt grilla den? Smaken blev verkligen sjukt bra och det lilla bidraget kanske får vara mitt då.

Kryddpeppar

Innan vi ger oss på receptet så tänkte jag skriva lite om kryddpeppar. Det är en krydda som jag större delen av min uppväxt inte alls varit speciellt förtjust i. …eller i vissa rätter så var den ju ett krav och kalops har jag nog gillat hela livet trots att det smakar rätt ordentligt mycket kryddpeppar – matjessill likaså.

Om någon skulle be mig rada upp de tre mest svenska kryddorna så skulle jag nog välja nejlika, dill och kryddpeppar. Dill kanske klassas mer som örtkrydda men det skiter vi i, de där jävla definitionerna är så vaga i alla fall. Vi som har koll på svensk mathistoria vet så klart att det inte finns speciellt mycket mat alls som är speciellt gammal i landet och att prata om flerhundraåriga mattraditioner går knappt.

Men kryddpepparn ja; den är faktiskt ganska förankrad i den svenska mattraditionen. På 1700-talet började man använda den för att kamouflera smaken hos dåligt kött och på den vägen är det. Ursprungligen kommer kryddpepparn från Jamaica och landet är fortfarande världens största kryddpepparproducent. Det anses också att den bästa kryddpepparn kommer därifrån. Kryddpepparn växer på ett träd och är mycket svår att odla, även i tropiska regioner, så vi kan nog glömma att få ett kryddpepparträd i stugan. En tredjedel av all världens producerade kryddpeppar hamnar i Skandinavien och resten används i princip i Karibien och i Storbritannien.

Fascinerande krydda det där. Jag blir mer och mer förtjust i den ju mer jag tänker på och läser om den och för att hylla den så smackade jag igår ihop det svenska och det jamaikanska köket. Den gemensamma nämnaren är kryddpeppar.

Nu går vi till receptet. Man kan så klart om man vill använda färsk lax också. Jag tycker dock att det var riktigt häftigt med gravad lax i den här skepnaden så jag tycker ni ska testa det också. Jag tror för övrigt att jag ska göra en romgravad lax snart så kan ni använda den. Det kan kanske ge den rätta sjörövarkänslan. Man ska fan alltid försöka vara sjörövare.

Ingredienser

4 portioner

Laxen

300-500 g gravad lax i bit
1 tsk hel kryddpeppar
1 tsk hel spiskummin
0,5 tsk timjan
0,5-1 tsk cayennepeppar
1 tsk lökpulver
0,5 tsk malen kanel
1 tsk salt

Mangosalsa

2 färska mangos, tärnade
1 burk svarta bönor
1 silverlök, finhackad
0,5 kruka koriander, grovt hackad
salt och svartpeppar

Tomatsås

hälften av kryddblandningen från fisken
1 gul lök, finhackad
2  stora vitlöksklyftor, skivade
1 burk konserverade hela tomater
1 msk vitvinsvinäger
olja att steka i
1 dl tomatketchup
salt och peppar

Gör så här

  1. Vi börjar med att blanda ihop alla kryddor och sedan mortla eller mixa dem. Jag mixade dem ordentligt till ett fint pulver. Dela upp i två delar, hälften ska du ha till fisken och hälften till tomatsåsen.P1050645
  2. Nu gör vi tomatsåsen för den vinner på att stå några timmar och småputtra under lock. Fräs lök och vitlök i lite olja tills den är mjuk. Tillsätt tomater och hacka sönder dem ordentligt i kastrullen. Häll sedan på kryddorna och låt puttra i fem minuter. Tillsätt vinäger och ketchup och låt småputtra under lock i minst en timma. Smaka av med salt och peppar. Vill ni ha den lite fastare så är det bara att reducera ihop den lite. Det blir en väldigt god tomatsås det här som är ganska så långt ifrån italienska varianter då kryddningen är så speciell.P1050647
  3. Blanda ingredienserna till mangosalsan och ställ undan den. Gärna i rumstemperatur om ni ska äta inom några timmar.
  4. När ni är redo för att äta kan det vara dags att starta med fisken. Den går väldigt fort och vi vill ändå ha den lite varm när vi käkar den. Börja med att skrapa bort så mycket dill det går från laxen. Putsa sedan till den till en bra bit som sedan blir lätt att dela upp för tallrikarna. Ta också bort skinnet om du har det kvar.P1050653
  5. Badda in kryddorna ordentligt på laxen. Hetta upp en grillpanna så att det osar om den och pensla den med lite olja. Grilla sedan laxen snabbt på båda sidorna. Vi ska ha rejält mycket färg men vi vill passa oss för att tillaga fisken inåt. Det går så klart att göra i en rejäl stekpanna också men en teflonpanna gör knappast jobbet vid de temperaturerna som krävs.P1050654
  6. Servera genom att sleva upp ganska mycket av såsen och även en rejäl slev av salsan. Skär ut snygga bitar av fisken och lägg dem ovanpå resten av grejerna på tallriken. Toppa gärna med lite koriander och några skurna ringar chili av något slag.P1050657
  7. Laxytan smakar faktiskt nästan lite matjessill fast de övriga smakerna tar plockar upp det så bra så helheten blir något helt annat.