Search
Generic filters
Exact matches only

Pandebono, colombianska ostbröd

0
Delningar
MAT

Pandebono, colombianska ostbröd

En av de mest eländiga sakerna med att vara ordentligt förkyld är inte allt det snoriga och onda, utan hur det tar bort möjligheten att göra det roligaste jag vet, laga mat. Först är ju orken låg och febern gör att man bara vill krypa ihop under en filt. Sen vågar ju ingen äta om man trots allt lyckats sno ihop nåt. Att laga en härlig råbiff med näsan droppande… nä. Och det kanske största problemet, luktsinnet och därmed förmågan att känna smak havererar ju totalt!

Och det är så jag lagar mat, genom att smaka mig fram. Utan förmågan att känna smak blir min matlagning som att sminka sig med förbundna ögon. Jag vet fasen inte vad jag gör. Och inte är det roligt heller, inte det minsta. Och vad är då ens poängen med att ta sig upp till köket och krångla?

Men då kan man ju bara lägga sig ner och vila, kanske du tycker. Strunta i det här med matlagning ett tag, fixa enkel färdigmat till ungarna. Absolut. Men det är TRÅKIGT. Att bara ligga och känna efter hur eländigt saker känns är värdelöst, distraktion behövs.

Lösningen på det här dilemmat idag blev att baka. Ett minimum av kladd och handpåläggning och sen gräddas alla baciller i ugnen vilket gör att andra vågar äta av resultatet. Plus att bakning är något jag faktiskt kan ägna mig åt utan en massa provsmakning. Det här receptet är dessutom snabbt och hinns lätt med mellan febertopparna.

Pandebono är små och luftiga men ändå ganska mättande bröd från Colombia. Ingen jäsning, just inte mycket alls mer än att röra ihop ingredienserna och sen grädda. Och goda blir de! Till och med när smaksinnet sviker kan man uppskatta de små ostiga brödbollarna. Mitt minne fyller i ostsmaken ganska bra där näsan brister.

Ingredienser

4 dl kassavamjöl / maniokmjöl. Finns i många orientaffärer. Kan möjligen ersättas av majsstärkelse eller liknande.
2 msk majsmjöl, masa harina, gult eller vitt
1 tsk bakpulver
1 tsk socker
300 g vitost eller annan ost*
1 ägg
1 msk mjölk eller mer vid behov

* Vitost säljs i rör och finns numer ofta i vanliga livsmedelsbutiker. Blanda annars gärna mer och mindre smakrika ostar efter eget val, t ex mozzarella och feta.

Proportionerna varierar kraftigt mellan recepten. Jag har utgått ifrån bl a dessa och testat mig fram.
www.sweetysalado.com
livingsweetmoments.com
www.laylita.com

Gör så här

  1. Riv osten på grova sidan av rivjärnet. Faller den samman och smular sig gör det inget, smula bara till den så gott det går i så fall.
  2. Blanda osten med ägget och en msk mjölk och rör ihop ordentligt.
  3. Blanda i de båda mjölsorterna, sockret och bakpulvret och rör och knåda ihop till en deg. Tillsätt mer mjölk vid behov. Låt degen vila cirka 20 minuter.
  4. Ta bitar av degen och rulla ihop till pingisbollar. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda bollarna i 225 grader mitt i ugnen tills de fått fin färg. Det tar cirka 20 minuter.
  6. Servera ostbröden genast till något att dricka eller som tillbehör till mat. De är godast helt nygräddade, men vill du förbereda till ett senare tillfälle så gör du degen, förvarar den i kylskåp och sen bakar du ut och gräddar precis innan servering bara.

    Jag tycker att de är goda till en kopp te eller till en gryta, gärna med tomat eller paprika i. Kanske den colombianska kycklinggrytan sudado eller en kycklingrätt från Panama, guacho de pollo.