Search
Generic filters
Exact matches only

Carapulcra, enkel peruansk gryta med chips

0
Delningar
MAT

Carapulcra, enkel peruansk gryta med chips

I den röda kökssoffan på Väktargatan åt jag som liten många grytor. Jag älskade pepparrotskött, det var nog min favorit. Gulasch, tagine med aubergine och aprikoser, coq au vin, doro wat, kanin i vitt vin och senap, lammcurry… Väldigt olika grytor men samma känsla av varmt, mysigt och lättätet. Känslan av hemma. Och nu är det jag som gör grytan och mina barn sitter i den röda kökssoffan.

Grytor, i synnerhet bruna, är ju hemmamat snarare än snyggmat på restaurang. Visserligen kan smaken vara nog så fin men det är inte alltid det ser lika kul ut som det smakar. Man får snygga till det bäst det går, lite örter och tillbehör. Och vackert porslin så klart!

Då och då lägger jag till någon ny gryta på repertoaren. Den här t ex som, utan att smaka det minsta märkligt, ändå har en alldeles egen och ganska annorlunda smakkombination. Och samtidigt den där tryggtrevliga barndomskänslan. Det är en peruansk gryta som heter carapulcra, en förenklad variant av denna som jag bloggat tidigare.

Jag har rundat några småhörn men framför allt kommit på ett geniknep så man slipper krångla till det så som jag fick för mig att göra förut, med att först frystorka potatis som sen rostas för att ge grytan en väldigt trevlig potatissmak. Vilket i och för sig var hur roligt som helst att göra, men kanske inte vardagslösningen. Mitt geniknep är chips! Tänk bara på att de är saltade, så var lite vaksam med hur salt buljongen är och salt i övrigt.

Utan kött?

Har jag förstått rätt så görs denna gryta ofta utan kött i Peru, och eventuellt är det tom så den gjordes ursprungligen, att kött snarare är ett tillval än eventuellt bortval. Är du sugen på att göra rätten utan kött så har du förslagsvis i en extra näve jordnötter och några dl tärnad potatis istället. Du vill nog också hälla på lite mer vin istället för en del av buljongen för mustighet och smak.

Ingredienser

4 portioner

400 g fläsk utan så värst mycket fett eller senor
alternativt 1 dl jordnötter och 3 dl tärnad fast potatis
2 dl grovkrossade chips, gärna vickningschips
4 vitlöksklyftor, hackade
2 stora lökar, finhackade
1-2 msk flagor av valfri torkad het chili
2 tsk bra paprikapulver
1 krm spiskummin, stött
1 liten kanelstång
1 stjärnanis
3 nejlikor, grovstötta
2 dl rött vin
4 dl god kyckling- eller annan buljong
2 dl rostade jordnötter
3-4 rutor mörk choklad eller lite kakaopulver, valfritt
2-3 dl grovkrossade chips, gärna vickningschips
Majsolja till stekning
Nymalen svartpeppar
Salt efter smak

Till servering

Ris
Färsk mynta
Chips
Salsa criolla
Avokado

Gör så här

 1. Skär köttet i avlånga bitar om ungefär 3 x 1 cm. Salta lätt och låt stå några minuter.
 2. Hetta upp olja i en gryta. Tillsätt hackad rödlök och finhackad vitlök och låt steka på medelvärme under omrörning i kanske femton minuter tills de är glansigt halvgenomskinliga och fått lite färg. Tillsätt chilin och kryddorna och fortsätt steka under omrörning i ungefär fem minuter till.
 3. Hetta upp olja i en panna och stek köttet på högsta värme tills det får stekyta. Det går rätt snabbt. Har du en liten panna steker du köttet i omgångar. Det är ytan som är poängen, bitarna behöver inte vara genomstekta.
 4. Tillsätt det stekta köttet och häll över vin och buljong.
 5. Rosta två dl grovkrossade chips försiktigt i en torr medelvarm panna, rör om under tiden. De ska få färg men absolut inte bli brända. Håll koll, det kan gå snabbt som tusan! Häll sen chipsen i grytan.
 6. Låt koka på låg värme i minst en timme under ett lock på glänt. Rör om då och då, häll på mer vätska om det verkar koka för torrt. Det ska vara en såsig men absolut inte vattnig gryta. Använd ditt eget omdöme när det gäller koktid och vätska.
 7. Om du skippat kött kan du tillsätta några dl tärnad och gärna stekt fast potatis. Är den rå tillsätter du den med ca 20 minuter koktid kvar, är den stekt tillsätter du den samtidigt med chips och jordnötter nedan.
 8. Rosta tre dl grovkrossade chips på samma vis som tidigare. Hacka jordnötterna, ungefär hälften hackas ordentligt fint, resten lite grövre. Hacka även chokladen.
 9. När grytan känns nästan klar, tillsätt chipsen och jordnötterna och låt dem koka med i tio minuter till. Ta grytan från plattan och rör i chokladen. Smaka av och justera kryddning och sälta vid behov.
 10. Strö över en ordentlig näve chips och en näve strimlad mynta.
 11. Servera med ris och gärna Salsa criolla. Avokado passar också jättefint till.