Search
Generic filters
Exact matches only

Bammy, jamaicanska plättar av cassava

2
Delningar
MAT

Bammy, jamaicanska plättar av cassava

Vad tusan gör man med cassava om inte det uppenbara, cassava frites? Jo man gör bammy, underbart goda jamaicanska plättar med kokosmjölk. Sen äter man dem till frukost eller som tillbehör till het karibisk mat som helstekt fisk escovitch medan novembermörkret skingras av tropisk sol.

Jag ser ofta cassava i grönsaksdisken numer. Förr fanns det mest i specialbutiker med mat från andra länder men nu hittar jag i alldeles vanliga livsmedelsbutiker hos de stora kedjorna. En stor rackarns rotsak är det, ser ut som en påk klädd i bark. Öppnar man den är den hård och benvit på insidan.

Ofta finns en varningsskylt vid cassavan. ”Giftig rå, måste tillagas”. Och det stämmer, this ain’t your rå rot to the kost. Det här är en rotsak som ska tillagas, men det är å andra sidan väldigt lätt gjort. Och sen kan det också vara skönt att veta att halten av gift varierar beroende på vilken sorts cassava, och den som säljs i Sverige är i regel en med låg halt. Men giftet förstörs i vilket fall vid tillagning så inget att svettas över. (Och den som är nyfiken på mer om det där giftet kan ju läsa vad kemisten Anders skriver om saken i detta inlägg eller fråga mer på Feeders Facebooksida.)

Ingredienser

800 g cassava (eller hur mycket du nu vill laga)
1/2 tsk salt
2 tsk socker
En burk kokosmjölk
2 + 3 msk neutral matolja

Jag har inspirerats av flera snarlika recept och detta är ett av dem: www.africanbites.com

Gör så här

  1. Skala cassavan och riv den fint eller jättefint på ett rivjärn. Krama ur vätska med dina händer. Det blir lite av ett smul kvar och det är i sin ordning. Som fuktig kokos ungefär.
  2. Häll cassavan i en skål och tillsätt socker och salt och rör om ordentligt.
  3. Hetta upp oljan till medelvärme i en stekpanna. Ta pingisbollstora bitar av cassavan och forma till en boll med händerna. Lägg i bollarna i pannan och tryck till dem så att de blir kanske 7 mm tjocka. Det är inte alls så noga med tjockleken eller formen, de blir jättegoda oavsett. Det går lika bra att göra hela stora pannkakor också, fast då helst en aning tjockare eftersom de lättare går sönder. Dessa skärs sen i tårtbitar.
  4. Stek 3-4 minuter på vardera sidan tills de får lite färg och verkar gräddade rakt igenom. Den smuliga smeten liksom klistrar ihop sig när cassavan tillagas. Lassa upp plättarna efter hand i en skål med kokosmjölk. Låt dem ligga där i en kvart.
  5. Hetta sen upp pannan igen, denna gång med mer olja. Ta upp plättarna en efter en, stryk av överflödig kokosmjölk. Stek plättarna på lite högre värme några minuter per sida tills de får fin färg men absolut inte blir brända.
  6. Servera till frukost eller som tillbehör till exempelvis fisk escovitch.

Ett annat annorlunda bröd på cassava, fast mjölet, är pandebono från Colombia. Också otroligt goda till frukost eller som tillbehör till smakrik mat.