Search
Generic filters
Exact matches only

Cassava fries

1
Delningar
MAT

Cassava fries

cassava fries

Nu mina vänner ska jag dela med mig av min största positiva matöverraskning på väldigt länge – Cassava frites. Det är alltså frågan om ”pommes” frites fast på cassava istället för potatis. Ni måste testa detta. Det är så sjukt gott och ytan är ett underverk av krispighet.

Cassava fries i diverse olika varianter äts en hel del i Syd- och Mellanamerika. De går under olika namn men ’cassava fries’, ’cassava frites’, ’yuca fries’ och ’yuca frites’, ser man mest. Kanske ser man yuca frites allra mest. Jag använder namnet cassava fries eftersom jag tror det är mest intuitivt för en svensk att förstå.

Roten cassava är den tredje vanligaste kolhydratkällan i tropikerna, efter ris och majs, men i Sverige har den väl aldrig fått något riktigt grepp om oss. Jag letade faktiskt efter cassava i Bollnäs igår men gick bet helt och hållet. Jävligt synd. Samtidigt så är det nog inga problem att få en butik att ta hem det. En av anledningarna till att den aldrig riktigt får fäste i Sverige kan mycket väl vara dess giftighet.

Cassava innehåller cyanid och det kräver att man hanterar den rätt för att inte ta onödiga risker. Innan du skriker rakt ut ska du veta att även mandelkubb (bittermandel), linfrön och till viss del aubergine innehåller cyanid. Med alla gifter måste man ta hänsyn till grad av exponering innan man skriker rakt ut. Cyanid lagras inte kvar i kroppen så det gäller bara att se till att inte få i sig mycket på en gång. Det får vi absolut inte från cassavan om vi är noggranna med förkokningen.

Innan jag går vidare med receptet vill jag påpeka att det kommer tillkomma bilder. Lördagens fries var ett test och planen var att jag skulle göra om det och samtidigt fota hela processen med en bättre kamera än en mobiljävel. Nu hittar jag inte cassava så de nya bilderna får dröja lite.

Vill du ändå inte göra dem på cassava? Gör då pommes så här:

 

Ingredienser

4 portioner

2-3 stora cassavarötter, skalade och skurna i stavar
2 L vatten
1 msk salt
2 lagerblad
6 vitlöksklyftor, grovt hackade
olja för fritering

Gör så här

  1. Koka upp vattnet med salt, lagerblad och vitlök.
  2. Lägg ner cassavastavarna och koka utan lock i 20 minuter. Ha lite koll på dem så de inte kokar sönder. De ska fortfarande hålla ihop.
  3. Häll av vattnet och bred ut stavarna på en bakplåt täckt med hushållspapper. Ställ in dem så i kylen i ett par timmar. Ta ut dem emellanåt och separera försiktigt stavar som klibbat ihop. På det här sättet torkar ytan lite så krispigheten blir ännu bättre.
  4. Hetta upp olja till 120°C och fritera stavarna i två omgångar, 5 minuter vardera. Med två omgångar menar jag att du helt enkelt ska dela upp dina cassavastavar i två delar för du får förmodligen inte plats med allt på en gång i fritösen.
  5. Höj fritöstemperaturen till 180°C och fritera allt en sista gång tills ytorna är gyllenbruna. Får du plats med allt i fritösen så kan du göra allt på en gång. Annars delar du bara upp det.
  6. Låt de friterade cassava friesen rinna av lite på ett papper. Salta ordentligt.
  7. Känn hur fantastiskt krispiga de är på ytan trots den fina mjälla insidan. Smaken är också helt fantastisk.