Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Vild Shepherd’s Pie

0
Delningar
MAT

Vild Shepherd’s Pie

vild shepherds pie

Jag fortsätter med min och Mias kampanj att rätta till maträtterna som våra VM-motståndare har misslyckats med. Vi har tidigare fixat till några schweiziska rätter och gjort svensk fondue, svensk rösti och svensk raclette. Idag tar jag itu med Shepherd’s Pie.

Shepherd’s Pie är från början en engelsk maträtt men det finns många olika varianter i världen. I synnerhet är den vanlig i de engelskspråkiga delarna. Den rent brittiska varianten smakar egentligen bara worchestershiresås och doftar lite som gamla gympakläder. Det är alltså inga större problem att göra den bättre, men jag ville mer än så. Det skulle bli grymt jävla gott…

…och herregud vad gott det blev. Visst påminner maträtten lite om en viltskavsgryta men tro mig, du vill laga den här maten. Den går att förbereda innan matchen och sen kan du ställa in den i ugnen under första halvlek. I pausen är det dags att plocka fram maten.

Min Shepherd’s Pie

Jag har baserat min Shepherd’s Pie på älgkött. Det går så klart jättebra med annat viltkött och även nöt, men välj gärna något som de inte har där på den där lilla larviga ön. Älg, björn och ren är kloka val.

Vidare kommer smakerna från trattkantareller, lingon, rödvin, senap, enbär och timjan. Lite mer grejer är det så klart också. Jag toppar med svecia som givetvis är det självklara ostvalet under VM.

Till maten serveras brännvinsrörda lingon, öl och en sup.

Ok, några brittiska maträtter är goda

 

Ingredienser

2 stora - 4 små portioner

Färsen

300 g älgfärs (eller annan färs som t ex nöt, björn, ren, rådjur, hjort)
3 msk smör
1 liten gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk tomatpuré
0,5 dl rött vin
0,5 dl lingonsylt
3 dl grädde
1 köttbuljongtärning
3 enbär, mortlade
0,5 tsk torkad timjan
1 msk senap (jag föredrar gamla hederlig och något underskattade Slotts till den här maten)
En näve torkade trattkantareller, blötlagda
salt, svartpeppar och ättika 12% (japp ättika, skippa inte!) för avsmakning
maizenaredning

Potatismos

500 g potatis
50 g smör
mjölk och grädde (mängder beror lite på potatisen så du får anpassa)
2 äggulor
salt och svartpeppar för avsmakning
1 dl riven svecia
1 morot, tärnad (hör egentligen inte till potatismoset)

Brännvinsrörda lingon

2 dl lingon
1 msk okryddat brännvin
1 msk socker

Gör så här

Potatismos

  1. Det är vettigt att börja koka potatisen mjuk.
  2. Tillsätt smör, grädde och/eller mjölk och stöt den ordentligt. Anpassa mängden mjölk/grädde till lämplig konsisten. Moset kan faktigt vara rätt så löst.
  3. Rör ner äggulorna när moset kallnat litegrann.
  4. Smaka av med med salt och svartpeppar.
  5. Koka också morotstärningarna tills de är mjuka men har lite stuns kvar.

Färsen

  1. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek färsen på hög temperatur så den verkligen tar färg.
  2. Tillsätt lök och vitlök, sänk temperaturen lite och stek vidare tills löken är mjuk. Tillsätt då tomatpurén och stek vidare några minuter under omrörning.
  3. Häll på vinet och låt det fräsa ungefär fem ytterligare minuter för att reducera bort alkoholen (som annars gör maten lite bitter).
  4. Brassa därefter ner lingonsylt, grädde, svampen buljongtärning, enbär, timjan och senap. Låt puttra i ungefär en halvtimma under lock.
  5. Smaka av med salt, svartpeppar och ättika. Man vill alltid ha lite syra i all mat och ättikan är det svenskaste vi har för det ändamålet. Tänk bara på att ta väldigt lite i taget. Red avlutningsvis av färsen med maizenaredning. Det gör inget om färsen blir ganska fast i konsistensen.

Brännvinsrörda lingon

Blanda alla ingredienser och låt stå i rumstemperatur tills maten ska serveras.

Montering

  1. Smeta ut färsen i botten på en lagom stor form.
  2. Strö över morotstärningarna och kladda sedan försiktigt på moset utan att liksom riva sönder färsen.
  3. Lägg på den rivna osten och grädda sedan pajen på 200°C till fin gyllene färg på toppen.
  4. Servera med lingonen, en öl och en sup.