Search
Generic filters
Exact matches only

Guacho de Pollo – enkel kycklingrätt från Panama

0
Delningar
MAT

Guacho de Pollo – enkel kycklingrätt från Panama

Jag sitter ibland med en jordglob, snurrar och sätter fingret på den. Sen bestämmer jag mig för att läsa på om maten från stället där mitt finger har hamnat. Det blir en massa surfande och läsande och det är aldrig omöjligt att hitta några duktiga skribenter som dykt i just den kulturens mat. Den här gången hamnade fingret på Panama. Hur äkta är då recepten? Det kan jag aldrig veta, jag har ju inte varit i Panama, men egentligen är det ju helt skitsamma också så länge maten är god.

Dagens rätt är en hyfsat lättlagad historia med enkla smaker, fast i nya spännande kombinationer. Nu är mina stackars barn kanske en dålig måttstock då de sedan tidig ålder tvingats äta allehanda konstigheter, men de älskade den här maten. Riset är förresten underbart, som en väldigt blöt risotto med frisk och fin smak.

Achiotepastan förresten – Läs mer om den här.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

6 portioner

1 kyckling, styckad (orkar du inte göra det din jävla latmask så kan du helt enkelt köpa ett kilo kycklinglår)
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
4 vitlöksklyftor, pressade
1 msk worcestershiresås
3 msk neutral olja
3 msk neutral olja
1 tsk achiotepasta, söndersmulad så gott det går
1 dl hackad persilja
3 selleristjälkar, tärnade
3 salladslökar
1 näve färsk koriander, hackad
2 gula lökar, hackade
2,5 liter vatten
5 dl arborio-, carnaroli- eller vialone nano-ris (viktigt att det är ett risottoris)

Gör så här

1. Klappa in svartpeppar, salt, vitlök och worcestershiresås på kycklingbitarna. Hetta upp oljan ordentligt och stek kycklingen runtom i en gryta. Den ska bli fint brynt. Ta sedan upp kycklingbitarna ur grytan.

2. Häll i resten av oljan och achiotepastan i grytan och hetta upp till medeltemperatur medan du rör i oljan för att slamma upp pastan. Obs att jag skriver ”slamma” istället för ”lösa upp”. Det gör jag för att jag är ett förbannat åbäke som försöker briljera med jävligt viktig fysikalisk terminologi.

3. Lägg ner alla grönsaker i den röda olja och sautera tills grönsakerna är mjuka. Ta ur ungefär 1 dl och spara vid sidan av (det ska användas till garnering senare).

4. Tillsätt 2,5 liter vatten och kycklingen. Låt sedan grytan koka under lock i 30 minuter.

5. Häll i riset och låt puttra utan lock tills riset har en lagom stunsighet utan att vara hårt i mitten av kornen, tar väl typ 30 minuter. Rör om ofta och späd ut med mer vatten om det börjar bli för torrt.

6. Servera med en sked av grönsaksröran på toppen. Det är för övrigt suveränt gott med ett lite fatigare vitt vin till den här maten, kanske ett chardonnay från nya världen.