Search
Generic filters
Exact matches only

Viltfärslimpa

3
Delningar
MAT

Viltfärslimpa

viltfärslimpa

När jag och Mia startade bloggen så var det min ambition att blogga en hel del husmanskost. Anledningen är att jag tycker att många recept är så himla tråkiga. Det är klen smaksättning och alldeles för lite fokus på de viktiga detaljerna. Tyvärr har det inte blivit så mycket husman än, men det byggs hela tiden på. Idag kommer turen till köttfärslimpa, närmare bestämt viltfärslimpa.

Viltfärslimpa

Först ska det så klart sägas att det inte alls är nödvändigt med vilt. Visst blir det lite annorlunda smak med nöt, men på intet sätt oangenämt.

Mia lurade mig att köpa en massa renkött så nu är frysarna verkligen knökfulla med bra kött och det måste varvas. Det var väldigt fin ren jag köpte men det finns en nackdel, eller kanske två egentligen.

För det första så är färsen redan mald. Jag föredrar helt klart att vakuumpacka köttet som ska bli färs och frysa in det utan att mala. På så vis håller sig köttet mycket längre (mindre yta ger mindre exponering utåt). Kemiska processer som pajar kött avbryts inte helt genom frysning och inget håller i evigheter där. Det blir inte skämt på något vis men det frystorkar och förlorar rejält i smak. Men ju mindre yta och ju tätare påsar man använder, desto bättre håller köttet.

Den andra nackdelen är att det var så förbaskat fint malt. Det är en annan sak jag inte är så förtjust i. Återigen ökar det ytan och gör så att köttet blir sämre över tid och dessutom tycker jag det är sämre att använda. Det är lurigare att stek köttet riktigt hett och på så vis undvika att färsen kokar i sin egen köttsaft (vanligt misstag folk gör i köket). Även köttfärs blir bättre av rejäl stekyta.

Nåja, jävla gnäll är det bara för köttet är riktigt bra ändå. Jag kommer dock prioritera att använda renfärsen framför älgfärsen.

Använder du nötfärs så laga på exakt samma sätt ändå.

Mer husmanskost på Feeders

Ingredienser

6-8 portioner

Viltfärslimpa

1 kg viltfärs (funkar också fint med nötfärs)
1 stor gul lök, väldigt finhackad
2 msk smör för stekning
2,5 dl grädde
0,5 dl lingonsylt
1 ägg
1 dl ströbröd
6 enbär
1 tsk timjan
salt och svartpeppar
2 kvistar rosmarin

Gräddsås

1 schalottenlök, finhackad
smör för stekning
spadet från köttfärslimpan
1 dl vatten att vispa ut formen med
3 dl grädde
1 tärning köttbuljong
en liten nypa timjan
1 tsk hackad rosmarin
lite mörk soja
2 msk lingonsylt
1 tsk dijonsenap
salt, svartpeppar och ättika för avsmakning
maizenaredning

Tillbehör

kokt potatis
spritrörda lingon (jag använde bourbon)
hårt stekt svamp (jag använder taggsvamp)
ett par kvistar rosmarin

Gör så här

Viltfärslimpan

 1. Stek den hackade löken försiktigt i smöret tills den är mjuk. Låt den sedan svalna lite.
 2. Blanda färs, stekt lök, grädde, lingonsylt, ägg och ströbröd. Jag tycker faktiskt inte att man ska låta ströbrödet svälla i grädden innan man blandar i resten. Det gör att limpan binder sämre och är svårare att blanda ordentligt.
 3. Mortla enbär och timjan ordentligt och häll ner det i smeten. Blanda nu ordentligt med händerna. Det ska blandas väldigt väl för att binda ihop bra.
 4. Smaka av smeten med salt och svartpeppar och blanda ordentligt igen. Vågar du inte äta rå färs får du skylla dig själv och chansa lite (sikta på 2-3 tsk salt).
 5. Ställ in smeten i kylen 30-60 minuter så att den får binda ihop ordentligt.
 6. Smörj en ugnsform med lite olja och forma sedan en limpa av smeten. Lägg på ett par timjankvistar och grädda i ugnen på 175°C. Jag går hellre på temperatur än tid när jag avgör om såna här rätter är klara, men det tar runt 30 minuter att komma upp till 65°C, vilket jag tycker är lagom.
 7. Låt sedan limpan vila medan du gör såsen.

Gräddsås

 1. Fräs schalottenlöken mjuk i smör i en kastrull.
 2. Vispa ut botten på ugnsformen du stekt limpan i med 1 dl vatten. Häll ner det i kastrullen med lök. Tillsätt också grädde, buljong, timjan, rosmarin, soja, lingonsylt och senap och koka upp. Du kan ge dig fan på att det kommer koka över, men för all del, försök undvika det ändå.
 3. Låt puttra i fem minuter och smaka sedan av med salt, svartpeppar och ättika. Var extremt försiktig med ättikan.
 4. Red av med maizenaredning och häll upp i en såssnipa eller liknande.

Servering

 1. Servera köttfärslimpan med tillbehören.
 2. Det passar fint med en mörk öl och en snaps till den här maten. Man ska alltid välja snaps om man har chansen men vill du inte det så funkar det fint med ett kraftigt och lite kärvt rött vin. Kanske ett rioja?