Search
Generic filters
Exact matches only

Köttsoppa på ren. Världens godaste soppa!

0
Delningar
MAT

Köttsoppa på ren. Världens godaste soppa!

Det doftar höst! Nej nej, det är inte höst än. Men känslan, doften, börjar smyga sig på. Det är varmt men inte hett ute, när jag går förbi ett äppelträd kan jag plocka och äta direkt, och vi har precis kommit hem från den första svampturen för säsongen. En hel sjö gick vi runt, det var plötsligt möjligt utan monsterhetta, och det växte fin karljohansvamp mest överallt!

Jag älskar verkligen mig själv de gånger jag kommer ihåg att förbereda ett långkok såna här gånger så att maten är doftande och så gott som färdig när vi kommer hem. Och idag var en sån gång. En enkel soppgryta på ren, inga konstigheter. Bland det bästa som finns.

För att vara köttsoppa är det här ganska mycket kött per person tycker jag, men det är väl en smaksak. Välj själv hur du vill ha proportionerna kött / potatis / grönsaker genom att justera upp eller ned mängden av vardera. Tänk på att brödet och även osten till också mättar. Ta undan eventuellt överflödigt kött efter kokning men innan servering och använd det till något annat dagen efter, t ex en köttmacka med senap och örter.

Men rödvin och vitlök brukar man väl inte ha i en traditionell köttsoppa? Vad spelar det för roll när jag har en redan öppnad flaska och det är gott, tänker jag. Du gör som du behagar. Det här är i alla fall världens godaste soppa enligt min nioåring. Och det är inte dåligt.

Ingredienser

6 portioner

800 g eller mer renkött med ben. Gärna med extra ben eftersom de ger mycket av smaken, och allra helst med märg. Koka även med en tunga om du har.

Olja till stekning av grönsaker
2 färska stånd fänkål. Byt ut mot kålrabbi, stjälkselleri, vitkål eller annat beroende på vad du gillar och har hemma.
6 schalottenlökar
4 färska vitlöksklyftor, hackade
Ett par dl fina körsbärstomater, halverade
Eventuellt en näve blötlagda gråärter
Ett par kvistar färsk kyndel (Jag har en perenn sort, är det vinterkyndel tro?). Det går så klart bra med andra örter som t ex timjan, färska eller torkade.
Ett par lagerblad
8 korn svartpeppar
4 dl rött vin
1,5 liter vatten, mer eller mindre beroende på gryta, köttmängd etc

6 eller fler medelstora potatisar av god sort, mandel, amandine eller chèrie t ex
1 färsk vitlöksklyfta hackad

Salt efter smak

Till servering

  • Gott ljust bröd, gärna smörstekt alternativt hårt korntunnbröd
  • Nån dl strimlad slätbladig persilja eller, om du råkar odla, japansk persilja. Den japanska persiljan har en trevlig ton av hjortron som passar väldigt fint till soppan.
  • Ett par dl västerbottenost, parmesanost, gruyère eller liknande smakstark ost. Det är smak vi vill ha, inte smältbarhet.
  • Nymalen svartpeppar

Gör så här

1. Fyll en stor kastrull med vatten och lägg i kött och ben. Koka upp köttet och låt koka runt tio minuter. Det skummar och har sig. Slå bort vattnet och skölj av skummet.

2. Samtidigt i en ordentlig gjutjärnsgryta fräser du hackad fänkål och lök i olja utan att det blir brunt. När de mjuknat tillsätter du hackad vitlök och låter steka med ett tag. Sen i med tomaterna och låt det steka ihop ännu lite mer.

3. Lägg köttet ovanpå grönsaksblandningen i grytan och häll på vin och vatten så det står över köttet. Lägg även i gråärtor om du har. I med kryddorna och salta i underkant. Bättre att justera sältan sen mot slutet.

4. Sätt in i ugnen i 125-150 graders värme med locket på, temp beroende på hur länge du tänker vara på svamputflykt. Med den lägre temperaturen tar kokningen lite längre tid. Räkna med att du kan vara ute några timmar, det är inte jättekritiskt hur länge med så låg temperatur. Vi var nog borta i tre fyra timmar tror jag och både kött och buljong var perfekta när vi kom hem.

5. Ut och gör nåt annat!

6. När du kommer hem tar du grytan ur ugnen, fiskar upp kött och ben. Ta undan det kött du inte behöver till soppan och ställ in i kylen till senare användning. Hacka eller strimla det övriga, skiva eventuell tunga. Ta bort senor som kan störa ätupplevelsen.

7. Tärna potatisen och tillsätt till soppan. Finhacka den sista vitlöksklyftan och tillsätt även den. Häll på mer vatten om det behövs till önskad mängd soppa och smaka av med salt.

8. Ställ grytan på spisen på låg värme utan lock så det blir lätt att hålla koll. Det ska koka lite knappt. När potatisen är klar blandar du i köttet och låter soppan precis koka upp. Smaka av med salt igen, sen är soppan färdig.

Servering

Häll upp soppan i sopptallrikar. Strö över riven ost och persilja, gärna den japanska med smak av hjortronmyr, och mal över lite svartpeppar. Brödet kan du servera bredvid, strö ovanpå soppan i bitar, eller lägga i tallriken innan du häller soppan över. Det gäller oavsett om det är vanligt vitt bröd, rostat eller smörstekt, eller tunnbröd.

Andra goda köttiga soppor