Search
Generic filters
Exact matches only

Potatissallad på amerikanska när grillsäsongen drar igång igen

0
Delningar
MAT

Potatissallad på amerikanska när grillsäsongen drar igång igen

potatissallad

Potatissallad… Hur många gånger hör man inte saker i stil med: ”Jag gör mest fransk potatissallad nu för tiden. Det är så fräscht med vinägrett, kanske lite oliver och fräscha örter. Mycket godare än stabbig potatissallad med majonnäs”.

Jag säger som min dotter Magda 6 år – ”Fack jol!”. En potatissallad utan majonnäs är inte rätt på minsta sätt. Den dagen jag publicerar ett recept på surt jävla franskt elände så har jag förmodligen också börjat med långdistanslöpning, cykelhjälm och detox. Hoppas någon kan skjuta mig då, eller i alla fall ta mig i hampan för en rejäl uppsträckning.

Det var dagens gnäll så nu kan vi övergå till väsentligheterna och god mat. Potatissalladen är kraftigt inspirerad av amerikansk remouladsås. Sån remouladsås kan givetvis se ut på tusen olika sätt men den skiljer sig i regel från den danska remouladsåsen som nog de flesta i Sverige är vana vid. Ni vet den med finhackade pickles och curry. Den är god den med förresten, men lite väl hemtam.

Grillsäsongen drar igång igen på de flesta ställena i landet och vädret är fortfarande grilligt. Potatissalladen är ett utmärkt tillbehör till allehanda grillade anrättningar. Själv hade jag den till en massa olika rökta fiskar när vi var i Danmark på semester. Det funkade väldigt bra det med.

Jag har skrivit om potatissallad förr

Här är ett recept på klassisk vit potatissallad som jag faktiskt gör riktigt ofta. Testa att servera den till grillad biff. Den här limesyrliga potatissalladen med koriander är också en höjdare till grillat.

Kolla också in våra övriga potatisrecept på Feeders. Vi har en hel del saker som är både spännande och annorlunda utan att vara påträngande skitkonstiga. Det bör finnas något för alla smaker tänker i alla fall jag. Potatis är kanske den råvara jag tycker absolut bäst om.

Efter en massa babbel är det dags att kasta sig in i receptet.

Ingredienser

4 portioner

0,5-0,8 kg färskpotatis
0,5 dl majonnäs (hemgjord eller Hellmans)
0,5 dl creme fraiche
1 msk söt och grovkornig senap (jag körde på Graveleijs)
1 msk tomatketchup
1,5 msk nyriven pepparrot
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk kapris
1 salladslök, grovt hackad
1 krm cayennepeppar
0,5 tsk paprikapulver
hot sauce efter smak (jag drog i 2 msk Blair’s Golden Death Sauce)
salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Koka potatis och låt den sedan svalna. Skär den sedan i bitar.
  2. Blanda ihop övriga ingredienser till en sås/dressing och rör sedan ner potatisen i den. Rör ordentligt. Vi vill att potatisen ska mojsas sönder lite och stärkelse ska blanda sig med dressingen och göra salladen lite fastare.
  3. Låt potatissalladen stå i kylen ett par timmar innan servering så kryddorna hinner släppa ifrån sig lite smak och salladen sätter sig. Klart.