Search
Generic filters
Exact matches only

Grillad haitisk älgbiff

1
Delningar
MAT

Grillad haitisk älgbiff

älgbiff

Idag får ni ett jäkligt trevligt och enkelt recept på grillad älgbiff. Jag har använt biff från älgkalv men biff, entrecote eller filé från vilket gott djur som helst funkar. Marinaden är haitisk och kallas för ’epis’. Man brukar beskriva det som en kryddblandning och den används som en kryddpasta liksom, men mest av allt tycker jag det är en paprikabaserad salsa. En fin och väldigt frisk smak blev det på skivorna av älgbiff som marinerats i det.

Att grilla viltkött

Mitt egentliga syfte med bloggposten är att prata lite om att grilla magert kött, speciellt viltkött. Folk brukar prata om att det inte blir bra för köttet behöver fett och det är helt sant om man grillar stenhårt. Gör man däremot rätt så är det helt underbart. Och alltså, varför skulle man inte kunna grilla de magra skivorna av älgbiff när det går utmärkt att steka dem i panna?

Har du låt säga en kotlett från gris med ordentlig fettkappa så är det ju ändå väldigt sällan fettet liksom är insprängt i köttet. Man ska inte tro att fettet från kappan penetrerar in i köttet under grillningen, det kan du glömma. Grillar du länge så kommer själva köttdelen av kotletten fortfarande bli torr, medan fettkappan fortfarande är fettigt saftig. Det är så klart en annan sak med insprängt fett som i riktigt schysst nötkött, där finns det en samverkan mellan fett och kött som är riktigt bra och ger väldigt saftigt kött. Men det är sällan du lägger sånt på grillen, det är jag säker på.

Har du en fin köttbit från vilt och är sugen på grillsmaken så grilla den för allt i världen, men skärp dig lite när du gör det.

Till den här rätten serverade jag vit potatissallad, det passar bra i sommarvärmen. Jag tycker f ö att vi kan begrava de där trista varianterna av fransk potatissallad. Klart det finns fina varianter av det med men bara vinägrett och potatis är inget vidare tycker jag.

Här har du ett par till recept där det går utmärkt att använda vilt.

Viltskavsgryta

Krispigt friterad kinesisk biff

Chili cheese fries

Ingredienser

4 portioner

Epis

1 liten gul lök, grovt hackad
0,5 grön paprika, grovt hackad
0,5 röd paprika, grovt hackad
0,5 gul paprika, grovt hackad
6 salladslökar, skivade
6 vitlöksklyftor, grovt hackade
2 dl hackad persilja
1 dl olivolja
10 basilikablad
1 msk salt
1 tsk grovt malen eller mortlad svartpeppar

Övrigt

600-800 biff eller entrecote från älg, nöt, hjort eller liknande
0,5 dl ljus soja
salt och svartpeppar
neutral olja
3-4 spetspaprikor, delade en gång på längden
några puckar purjolök
örtsmör, jag använde salvia och citrontimjan men ta det du har

Tillbehör

Vit potatissallad

Gör så här

  1. Mixa ihop grönsakerna till epis ordentligt. Det ska bli en slät pasta av det. Du kommer få bra mycket mer än du behöver, men spara den i frysen. Den är utmärkt att blanda ner i en sallad eller med ris och liknande.
  2. Skiva köttet och blanda det med epis och 0,5 dl soja. Salta och peppra lite, blanda runt ordentligt med händerna. Liksom massera köttet. Låt marinera i minst två timmar, men gärna längre.
  3. Tänd grillen med ordentligt med kol eller briketter. Vi ska ha en tokhet glödbädd. Pensla köttskivorna med neutral olja utan att stryka bort marinaden.
  4. Grilla köttet på båda sidorna men var på hugget, vi vill behålla en rosa kärna. Bäst är om du har en sticktermometer att kolla kärntemperaturen med. Gå inte över 50°C. När köttet är klart så slår du in det i ett foliepacket och förbereder den övriga maten.
  5. Grilla paprika och purjolök så de får fin lite sotad yta.
  6. Servera köttet med, de grillade grönsakerna och lägg på kryddsmör. Till maten kan du ha potatissallad och ett gott rödvin.