Search
Generic filters
Exact matches only

Tacos med friterad rökt fläsksvål

1
Delningar
MAT

Tacos med friterad rökt fläsksvål

Friterad rökt fläsksvål är just nu det godaste jag vet till frukost. Det här är ett inlägg om att även det där hopplösa bortrenset kan bli till kulinariskt guld. Som laxskinn eller en svål som skärs bort från en fin fläsksida.

Jag har snöat in på några saker på senare tid, kanske främst fläsksida och rökning. Härom kvällen blev det en underbar frukost som är resultatet av båda. Jag skar bort en svål tidigare i veckan, saltade den och lät den torka och rökas på grillen samtidigt som jag gjorde rökt smör. Jag iddes inte ens skrapa svålen ordentligt, det blev alldeles utmärkt ändå.

Rökt svål är fin som smaksättare i grytor och andra långkok, t ex ärtsoppa eller bönor. Svålen röks och torkas hel och sen klipper jag den i strimlor som jag förvarar i frysen. Eller så friterar jag strimlorna så de
puffar upp till ljuvligt röksmakande frigolitbitar. De sväller nåt enormt! Går från små oansenliga plastremsor till stora fluffiga fläskmoln på bara några sekunder. Bara att mumsa i sig som de är, till en öl, kanske doppa i nån god sås. Eller som här, servera rökpuffarna i mexikanska tacos. De passar så otroligt bra med frasig rökig sälta mot len avokado, chilihetta, lök… Mmm!

Gillar du inte svål – galna människa – så kan du faktiskt göra dina tacos med stekt bacon istället. Det blir så klart också svingott.

Ingredienser

Rökt fläsksvål

1 svål från en färsk fläsksida
Salt
Rökspån eller bitar av nåt trä du gillar. Jag använde äpple.
Olja till fritering

Till servering

Tortillabröd
Avocado
Strimlad salladslök eller annan god lök, kanske inlagd rödlök
Inlagd jalapeno
Färsk koriander
Salsa verde eller annan god salsa.

Gör så här

1. Skär svålen av fläsksidan. Se till att det inte kommer med för mycket fett. Salta svålen lätt på köttsidan.

2. Tänd en liten hög briketter eller kolbitar i ena änden av grillen. Jag använder en vanlig enkel klotgrill med lock. Låt det bli en fin glöd.

3. Lägg svålen på galler med köttsidan nedåt i den andra änden av grillen. Det ska vara varmt i grillen men inte alltför hett.

4. Lägg på lite spån direkt du lagt på svålen. Lägg spånen antingen direkt på kolen eller på gallret ovanför om det är tillräckligt varmt. Det ska ryka! Lägg på locket så inte röken bara försvinner. Blötlägg inte träet innan, det fördröjer bara att rökningen kommer igång.

5. Låt svålen rökas och torka under någon timme eller två eller vad som nu behövs. Det beror delvis på hur varm grillen är och hur mycket fett som blivit kvar på svålen. Men svålen ska kännas torr och ganska hård. Jag brukar faktiskt klippa bort en liten remsa efter nån timme för att provsmaka hur rökig den är. Ska jag använda den som smaksättare i grytor vill jag ha den rejält rökig men om jag ska fritera får den gärna vara mildare i smaken.

6. Vänd den då och då, upp och ner, sno runt ett halvt varv. Den ska bli jämnt rökt och torkad. När du är nöjd tar du svålen av grillen och klipper den i remsor med en sax. Låt remsorna svalna och eventuellt torka över natten ifall de inte verkar helt torra. Frys in om du vill spara.

7. Hetta upp olja, gärna i en fritös. Lägg i några remsor i taget i ordentligt het olja, vänd dem efter de börjat puffa upp så hela svålen puffar jämnt. Det går snabbt! Inte fullt som popcorn, och framför allt riskerar de inte skjuta iväg ur grytan, men lite påminner det allt. Fiska upp dem så snart de verkar ha expanderat klart. Lägg dem på ett fat med hushållspapper att rinna av.

8. Servera puffarna på valfritt vis, kanske bara som de är. Eller som tacos enligt förslag ovan. Det är en av de godaste frukostar som finns! Montera ihop valfri mängd av ingredienserna i tortillabröd och slafsa i dig utomhus om du har chansen.

En annan god mexikansk frukosträtt är tortillas i sås av svarta bönor.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.