Search
Generic filters
Exact matches only

Krispigt friterad kinesisk biff

1
Delningar
MAT

Krispigt friterad kinesisk biff

kinesisk biff

Innan jag börjar prata om fantastisk kinesisk biff så blir det lite…

Bloggbabbel

Jag har varit med ett tag nu som matbloggare och med det har jag också fått en känsla för vad som går hem hos er. Vilka recept det är som kommer bli populära. De populära recepten är såna som folk kommer tillbaka till, bjuder på och delar vidare. På Feeders har vi t ex Mias porchetta och mina kycklingvingar. och mitt populäraste recept någonsin är Köttbullar som Al Capone som ligger på Taffel.

Vad är det som gör ett recept populärt då? Det viktigaste är så klart att det är förbannat gott, men andra aspekter spelar också in. Det ska inte vara för krångligt med för många moment och folk ska kunna få tag på ingredienserna i sina butiker. För det mesta vet jag innan jag klickar på publiceraknappen om receptet kommer flyga. Det jävliga är att dagens recept på underbart krispig och klibbig friterad kinesisk biff inte kommer göra det, trots att det verkligen förtjänar det. Ni får fan skärpa er!

Kinesisk biff

Den här versionen av kinesisk biff kan man äta på många sätt. Ni kan ha den som en del i en lite större kinesisk måltid med andra fina småsaker. Det går också utmärkt att äta biffen som den är med lite ris. Med tanke på värmen ute och sommarfeelingen så tyckte jag det passade bäst att käka biffen i en sallad. En köttsallad!

Köttet bli himmelskt gott och har ni minsta smak för det goda så kommer ni älska det. Här gick kinesisk biff hem hos alla, från sexåring till svärmor.

I receptet förekommer två udda ingredienser: kinesisk chili bean sauce och sichuanpeppar. Båda ingredienserna finns att köpa i asiatiska butiker och de är rätt svåra att ersätta med något annat, i alla fall om man vill ha samma smak. Chili bean sauce kan eventuellt ersättas med soltorkade oliver, hopmixade med färsk chili. Det blir inte samma sak men fyller samma umamifunktion och ger lite bett.

Sichuanpeppar är svårare att ersätta då den både har en väldigt speciell smak och även en lite märklig känsla i munnen (se nedan). Skit helt enkelt i den om du inte har den, men köp hellre hem en liten påse.

Sichuanpeppar (skrivs också szechuanpeppar)

Förutom den unika smaken så har sichuanpeppar en annan häftig effekt – det känns som att den vibrerar i munnen. Jag brukar beskriva det som att det känns som att slicka på ett batteri.

– Är du dum i huvudet, varför skulle man slicka på ett batteri?

Alla vettiga människor vet hur det är att slicka på ett batteri bara så du vet. Ni som inte vet är bara konstiga. Ni måste alltså lyckas slicka på båda polerna samtidigt och klassikern är ett sånt här batteri där man lätt kommer åt båda polerna. ATT SLICKA PÅ BATTERI ÄR OCKSÅ ÄMNE FÖR MATBLOGG.

Det darrar liksom på tungan, både av att slicka på batteri och att äta sichuanpeppar. Anledningen är att vibrationskänsliga nerver på tungan stimuleras. Det är faktiskt analogt med att chili känns hett – där stimuleras värmekänsliga nerver och det känns hett trots att det inte är det. Mentol ger också en sån märklig effekt då det stimulerar nerver som är där för att känna kyla, därför upplever vi mentol som svalt.

En tråkig sak med sichuanpeppar är att det är svårt att få tag på riktigt bra i Sverige. En gång var jag på ett seminarium som hölls av Fuchsia Dunlop. Hon hade med sig bra sichuanpeppar då, både färsk och torkad, och det var en helt annan grej än det sorgliga krafset jag har hemma just nu. Men men, man får nöja sig med det man har och dålig sichuanpeppar är faktiskt inte alls svår att få tag på. Till och med Santa Maria har den i sitt sortiment.

Ingredienser

6 portioner

Kinesisk biff

500 g ryggbiff från nöt eller vilt (jag använde älg)
3 msk kikärtsmjöl (eller rismjöl/majsmjöl/potatismjöl)
2 msk neutral olja
1 tsk tomatpure
1 msk chilibeanpaste
Saft och cest från en apelsin
2 msk ljus soja
1 msk sichuanpeppar
1 tsk socker
0,5 l olja för fritering

Tillbehör

Sallad på vad du vill egentligen (jag hade gurka, vildgurka, vattenkrasse, salladslök och paprika)
Sweet chili sauce (alltså sån där vanlig, men köp den gärna i asiatisk butik för det är godare)
Vitlöksstekt svamp (jag körde med trattkantareller)
Sesamolja (valfritt)
Chiliolja (valfritt)
Sriracha (valfritt)

Gör så här

  1. Skär biffen i tunna strimlor. Fuska inte med det, för det måste vara tunna strimlor om det ska bli riktigt bra. Ställ in i kylen medan du gör såsen.
  2. Hetta upp olja i en kastrull och fräs sedan tomatpuré och chili bean sauce på medeltemperatur. Jag brukar röra om lite med en spiralvisp emellanåt. Tillsätt sedan apelsinsaft, soja, sichuanpeppar och socker och låt det puttra, med lite omrörning emellanåt, tills det tjocknar lite.
  3. Badda in biffstrimlorna med kikärtsmjöl (eller annat mjöl). Hetta upp frityroljan i en stor stekpanna till runt 180°C. Lägg ner biffstrimlorna (jag föreslår att du gör det i 2-3 omgångar) och se sedan till att separera dem från varandra med hjälp av två gafflar. Fritera tills köttet är gyllenbrunt. Det gör faktiskt inget om det blir lite torrt.
  4. Ta upp köttet ur oljan och låt det rinna av på hushållspapper. Lägg sedan köttet i en stor bunke och häll på såsen. Kladda runt det ordentligt. Nu är köttet klart!
  5. Servera genom att lägga upp sallad (se under tillbehör) på ett stort fat. Lägg köttstrimlorna ovanpå och toppa med cesten från apelsinen. Låt matgästerna själva smaksätta sin mat med sweet chili sauce, sesamolja och chiliolja. Avnjut med kall och ljus öl.