Search
Generic filters
Exact matches only

Risnudlar med oxsvans

0
Delningar
MAT

Risnudlar med oxsvans

Oxsvans är en råvara som jag tycker borde användas mer och inte enbart i oxsvanssoppa, även om just det råkar vara en favorit. Dels är det en billig råvara och jag tycker gott vi kan äta upp så mycket vi kan av de djur vi använder till mat. Men kanske framför allt så ger den en underbart fyllig köttsmak.

I det här receptet på risnudlar med oxsvans används kinesiskt risvin. Det finns ett jättebra risvin att köpa från Systembolaget, Anders skriver lite om det i det här receptet på kinesiska potatisstavar med tryffel. Köp!

Det där med hur man ersätter ingredienser som kanske är svåra att få tag på är både lite svårt och roligt. Jag och Anders håller på att ställa samman några tips på ersättningar som kan vara bra att ha. I just det här receptet använder jag flera sådana ingredienser som kan krångla till det för en del. En av dessa är hoisinsås som visserligen brukar finnas på kedjorna, men som ändå inte är ett självklart inköp för alla. Testa med att ersätta med 1/2 msk tomatpuré och motsvarande mängd soja plus tre stjärnanis. Det blir inte exakt samma sak, men det borde funka bra.

Och som så ofta, se receptet som ett utgångsläge och ändra lite som du behagar.

Även om detta är ett kinesiskt recept känns oxsvans som en hemtam råvara. Kanske kan en kinesisk potatisrätt med svenska smaker passa som grönsak till.

Ingredienser

2 kg oxsvans
En förpackning risnudlar om 400 g eller mer. Inte den tunnaste varianten, gärna s k rice sticks.
1/2 l god köttbuljong eller vatten
4 msk god soja, inte sån där mörk mushroom soy utan någon ljus variant
3 msk hoisinsås, färdig på burk, eller 1/2 msk tomatpuré, 1/2 msk soja, 3 stjärnanis.
2 msk gul bönsås eller vit miso. Var vaksam med sältan, vissa varianter kan vara ganska salta. Provsmaka och minska eventuellt ner lite på soja och/eller bönsås.
1 msk socker, gärna nån oraffinerad variant som tillför en lätt kolaton
7 msk kinesiskt risvin
Nymald svartpeppar
1 dryg msk majsstärkelse utrört i några msk vatten
4-6 salladslökar
1 näve korianderblad, grovhackade

Gör så här

Kortversionen: koka toklänge, sno ihop snabbt med nudlar.

  1. Använd en ugnstålig gryta. Koka upp vatten med oxsvansen. Låt koka på medelvärme några minuter så en massa skum stiger till ytan och häll sen av vattnet och skölj svansen. Häll på buljong eller nytt vatten och låt koka upp.
  2. Tillsätt soja, hoisinsås, gul bönsås, socker och 4 msk risvin. Rör runt och koka upp.
  3. Sätt grytan med lock på i en ugn som förvärmts till 175 grader. Låt stå i ugnen i minst fyra timmar. Rör om då och då och se till att det inte kokar för torrt. Häll på mer vatten i så fall. Mot slutet av tillagningen ska det finns sås i botten, men inga stora mängder.
  4. Mot slutet av koktiden förkokar du nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen. Skär salladslöken i ca tre cm långa tunna strimlor, alltså både kapa och klyva. Häll lite olja i en stor panna, värm den och lägg i nudlarna tillsammans med salladslöken. Häll över den mesta såsen från oxsvansen och rör om och låt värmas ihop under några minuter.
  5. Häll det kvarvarande vinet över oxsvansen tillsammans med majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Mal över svartpeppar. Ställ på en medelvarm platta och rör försiktigt medan såsen tjocknar och täcker svansbitarna.
  6. Lägg upp nudlarna på ett serveringsfat och lägg svansbitarna ovanpå. Strö över koriander och servera.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.