Search
Generic filters
Exact matches only

Oblodig Mary

0
Delningar
MAT

Oblodig Mary

Härom dagen gjorde jag en okokt tomatsås till en fiskterrine. Jag plockade ett par liter tomater i trädgården. Skulle kärnat ur dem men det var mestadels små söta körsbärstomater och jag lyckades bara inte mobilisera ork till finlir. Jag mosade ihop tomaterna med mixerstav bara, en söt blöt soppa blev det. Sen i med alltihop i ett durkslag med silduk så att överflödigt vatten kunde rinna bort. Betydligt behagligare arbetsprocess en slö sommardag med annat att göra.

Dripp dropp dripp dropp. Efter nån timme hade jag en duk med tomatmassa och en skål med genomskinligt och så gott som färglöst – men inte smaklöst – tomatvatten. Den röda massan passerades för att få bort skalen och blev till sås. Men vattnet? Först tänkte jag tomatconsommé med kanske pilgrimsmusslor och… Nej, längre kom jag inte. Jag var inte alls matlagningssugen, mest bara varm och törstig.

Så… en drink? En drink!

Jag är väldigt förtjust i tomatjuice, alltid varit. När jag pluggade och gick ut på nation gled jag inte sällan omkring med en bloody mary i handen bland alla öl och GT. Minns att en del av studiemedlen fick betala tågbiljett till Hötorgshallen i Stockholm eftersom färskt sellerisalt inte gick att hitta i Uppsala.

Men sellerisalt, tabasco, worchestershiresås, lite svartpeppar… Skulle väl se ut som smuts i min vackert färglösa tomatdrink. Det fick bli ett omtag på det där. Det blev en klar och lätt drink, somrigare än en vanlig bloody mary. Med rätt dekoration blir den effektfull också, för vem väntar sig att en tomatdrink ska vara färglös.

Smaken på tomaterna är helt avgörande för hur drinken blir. Försök inte ens med vintertomater, det finns inte en möjlighet att det blir drickbart. Jag skriver inga exakta mått heller av samma skäl. Smaken på tomatvattnet avgör hur mycket syra och andra smaker som passar till. Men det här är ju verkligen ingen knepig drink, det är en enkel sommarlätt historia. Bara smaka av, det blir bra.

Just ja, det behövs ju nåt gott att knapra på till drinken också! Varför inte några ostkuber eller kanske indiska jordnötter, masala peanuts? Hur goda som helst!

Det går förresten också att göra roliga söta drinkar av tomatvattnet. Citron, apelsin, vanilj, svartvinbär eller timjanlikör kanske kan passa till? Men min nästa tomatdrink blir nog nån sorts martini.

Ingredienser

4-6 cl vodka
Tomatvatten, väl kylt
Ett stänk selleribitter. Jag använde den från Bitter Truth.
Ett stänk vitvinsvinäger, valfritt
Citron efter smak
Salt efter smak
En färsk chilifrukt
Isbitar av tomatvatten alternativt djupfrysta körsbärstomater i nån färg
Kanske en basilikakvist?

Tomatvatten

Riktigt goda tomater
Mixer
Durkslag eller liknande
Silduk eller kaffefilter

Gör så här

Tomatvatten

Mixa tomaterna. Låt dem rinna av i durkslag med silduk, kaffefilter eller liknande. Du kan behöva röra om i massan några gånger för att underlätta avrinningen. Det tar lite tid, förbered tomatvattnet några timmar innan användning för du vill ju hinna kyla det också och gärna även göra isbitar.

Är du en riktig chilifantast kan du tillsätta en chili redan när du gör tomatvattnet.

Oblodig Mary

1. I ett kylt högt glas, lägg i isbitar av tomatvatten eller frysta småtomater och en chili som fått några snitt i toppen för att avge lite hetta.

2. Eventuellt kan du gnugga snittytan av en annan chili mot insidan av glaset, beroende på hur framträdande chilismak du önskar.

3. Häll över vodka och tomatjuice, helst väl kylda. Smaksätt med övriga ingredienser och rör om. Smaka av och justera.

4. Dekorera med en basilikakvist om du önskar, både snyggt och ger god doft åt drinken. Särskilt om du valt isbitar att kyla med istället för fryst tomat kan det behövas någon färgklick.

Skål!

En annan drink med just selleribitter är East India Gimlet. En annorlunda drink med en doft av dill.