Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Macka med ren, senap och örter

0
Delningar
MAT

Macka med ren, senap och örter

Köttrester är väl inte superspännande som de är dagen efter, särskilt inte kokt kött bara så där. Men det kan lätt bli till en väldigt god macka som inte alls smakar rester. Smaksätt köttet ordentligt bara och lägg upp det på en bit gott bröd med några smakrika snygga tillbehör.

Hur köttet ska smaksättas är ju så klart just en smaksak. Har jag gott kött vill jag inte döda smaken genom för kraftig kryddning, men det får inte heller bli för blekt så det blir tråkigt. Bäst blir det när köttsalladen är balanserad och köttig och tillbehören fungerar som små utropstecken både i smak, utseende och konsistens.

Den här mackan skriker efter en öl. Eller en kanna gott te. Och kanske en golden shower för man vill väl alltid ha en golden shower?

Ingredienser

2 portioner

4 dl köttrester, gärna kokt kött. Jag använde ren från ett soppkok.
1 msk grovkornig senap
2 tsk ättika, jag använde dillättika
1 msk vatten
1 msk rapsolja
1 msk finhackad lök, jag använde schalottenlök
1 näve hackad dill
1 näve hackad slätbladig persilja
Salt och nymalen svartpeppar efter efter smak

Till servering

Skivor av gott bröd, gärna rostat
Majonnäs
Chilipickles, jag använde hemmagjord. Eller kanske saltgurka eller syltlök.
Lökringar
Paprikaringar eller tomatskivor
Eventuellt rostad lök eller vad du nu själv tycker skulle bli gott

Gör så här

1. Bråka köttet, dvs fördela köttet med gaffel ungefär som till pulled pork, och ställ det i rumstemperatur.

2. Blanda en dressing av ättika, senap, vatten, olja, salt och finhackad lök.

3. Blanda köttet ordentligt med de hackade örterna och så mycket dressing du tycker blir gott. Smaka av med mer av dressingingredienserna efter vad du föredrar. Köttet ska bli smakrikt men ha kvar en tydlig köttsmak, inte bli nån sorts köttpickles.

4. Det är så klart fritt fram att smaksätta ytterligare. Kapris, grovriven pepparrot, chili, vad du nu tycker är gott. Kanske tom en klutt majonnäs i för att binda ihop en smula, även om jag själv tycker det är godare till.

5. Låt stå ett tag i rumstempertur.

6. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

7. Lassa upp köttet på brödskivor och lägg lökringar, pickles och några paprikaringar eller tomatskivor ovanpå. Kanske en klick majonnäs och lite rostad lök på om du vill.

En annan fantastisk köttmacka är denna skapelse av Anders.