Search
Generic filters
Exact matches only

Mücver, turkiska plättar av squash

5
Delningar
MAT

Mücver, turkiska plättar av squash

DET BLIR FÖR MYCKET SQUASH!! VAD SKA JAG GÖRA AV ALLT?!!

= Hur varje odlare av squash beklagar sig just nu.

Jag har svaret, mücver så klart! Turkiska lättgjorda och fantastiskt goda plättar, biffar, fritters eller vad man nu ska kalla dem. Goda både varma och kalla och dessutom har jag inte träffat på en unge som inte älskat dem. Till och med jag som tycker att övermogen squash mest är ett tråkigt elände älskar de här plättarna!

Använd de lite mer övervuxna hopplösa frukterna. De små fina är ju faktiskt jättegoda utan att kräva avancerad förädling, det är synd att slösa med dem.

Det blir ett ungefärligt recept, det här är enkla saker som inte kräver finlir på grammet. Plus att squashen är olika beroende på hur stor den är, vattenhalt etc. Du får använda ditt omdöme och justera mjölmängd och annat, men det kan verkligen inte bli helfel.

Det går förresten utmärkt att göra en veganvariant för den som håller sig till sånt, eller kanske bara råkar tycka lika mycket om kikärtsmjöl som jag. Uteslut ägg och ha i en dl kikärtsmjöl och lite vatten istället. Glutenfritt? Skippa vetemjölet bara, åter igen är kikärtsmjöl svaret. Men låt gärna smeten stå och svälla några timmar i så fall, resultatet blir verkligen bättre då.

Det finns mer turkisk mat på den här samlingssidan om turkisk mat. Fler vegetariska rätter hittar du på den här samlingssidan om vegetarisk mat.

Ingredienser

En dryg liter grovriven squash
2-3 ägg, kan bytas mot ungefär 1 dl kikärtsmjöl och 1 dl vatten
2-3 dl mjöl, kan bytas mot kikärtsmjöl
2 dl hackad slätbladig persilja
2 dl hackad dill
3 msk hackad färsk eller torkad mynta. Justera mängd utifrån vilken mynta du har, en del är kraftigare i smaken än andra.
3 schalottenlökar, finhackade
2 dl vitost eller fetaost, smulad. Osten är valfri, det är gott men jag gör oftare utan.
1 krm malen spiskummin
Nymalen svartpeppar
Salt
Olivolja till stekning

Gör så här

1. Lägg den grovrivna squashen i ett durkslag och häll över nån tsk salt och rör om. Låt stå runt en halvtimme. Är squashen väldigt blöt måste den rinna av mer. Poängen är att saltet ska dra vätska ur squashrivet och att vätskan ska rinna ur durkslaget. Ibland tappar rivet halva vikten på detta, ibland inte så mycket alls. Rivet blir liksom blötare, sladdrigare och mer kompakt under avrinningen.

2. När rivet runnit av kramar du ur det med händerna. Provsmaka lite för att känna av sältan. Verkar det lagom salt för biffar fortsätter du till nästa steg direkt, är det för salt sköljer du av snabbt under kranen innan och låter sen överflödigt vatten rinna av och kramar ur igen. Det går alltid att salta mer senare vid behov.

3. Stek upp den hackade löken i en liten stekpanna. Den ska bli genomskinlig och lite gyllene men får absolut inte brännas. Ha i spiskummin och låt steka med mot slutet.

4. Blanda squashrivet med löken och övriga ingredienser utom mjöl och olja. Rör om ordentligt.

5. Blanda i även mjölet och se till att det fördelas jämnt. Ha inte i allt på en gång, justera mängd utifrån hur blöt smeten är. Smeten ska inte vara rinnig med inte heller degig. Men som sagt, det kan inte blir helfel oavsett så testa dig fram. Provstek en plätt först och justera om det inte verkar bli bra.

6. Har du använt kikärtsmjöl bör smeten stå några timmar innan stekning. Jag tycker det blir bättre så, men det är inte nödvändigt.

7. Hetta upp ganska rikligt med olja i en stekpanna. Stek små biffar eller plättar av smeten på medelvärme så de hinner bli genomgräddade utan att brännas. Stek på båda sidor tills de blir gyllene, kanske fem minuter per biff. Är ungarna hungriga så det är bråttom steker jag i två pannor samtidigt.

8. Servera gärna som huvudrätt med en yoghurtsås, oliver, tomat. lökringar och nåt gott ris. Eller som en av många smårätter. Överblivna biffar är svingoda som restmat i en macka med t ex fetaost, lökringar och bra ajvar.