Search
Generic filters
Exact matches only

Sniglar med apelsin och fänkål

0
Delningar
MAT

Sniglar med apelsin och fänkål

Ibland behöver man bara odla sin trädgård och ibland behöver man ta bort oönskat elände ur den. Som äppelträd med långt gången röta och år utan frukt eller ens anständig blomning. Och som sniglar.

Äppelblom är ju alldeles ljuvligt så det hade kunnat ursäkta mycket. Men när trädeländet utöver att vägra frukt dessutom blir fulare och fulare och knappt går att stödja sig mot vid beskärning pga rangligt elände så måste man till slut göra nåt. Detta nåt görs typiskt under stark irritation. Plötsligt brister det och Trädet Måste Ner NU!!

Med sniglar finns inte riktigt samma utrymme för impulsivitet. Ska du börja alldeles från början bör du påbörja det hela en vecka innan att du blir jättesugen att stoppa de små segisarna i munnen. Ifall du inte redan gått igenom hela beredningen innan och fryst in eller råkar ha en köpt burk hemma.

För enkelhetens skull utgår jag i detta recept ifrån färdigpreparerade sniglar som mest smaksätts. En annan gång tänker jag skriva om hela proceduren, från vild jakt bland mina stackars salladsblad via temporärt omhändertagande av 200 husdjur till kokning med allt vad det innebär av slem och skal.

Smaksättningen här är inspirerad av södra Frankrike, en del av världen jag tycker väldigt mycket om. Fänkål, allra helst hemodlad och riktigt smakrik, apelsin, vitlök, lök och espelettechilli. Allt utom apelsinen odlat i min trädgård. Under hot från hungriga snigelrackare. Ni ser den poetiska rättvisan här va?

Äppelträdet rök. Kanske impulsivt i överkant. Men skönt var det!! Sen satte jag mig på stubben och åt sniglar. Yippee ki yay, motherfucker!

Ingredienser

4 portioner

400 g kokta sniglar, från burk går bra
1 dl olivolja
1 stor och smakrik fänkål, grönsaken alltså. Helst med ”dill” som kan hackas och strös på den färdiga rätten.
1 aromatisk apelsin, ordentlig tvättad
2 schalottenlökar
6 färska vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 torkad röd chili, gärna espelette som är en smakrik och inte alltför stark variant som används mycket i södra Frankrike
3 dl vitt vin
Vatten så det täcker
Salt efter smak

Till servering

Majonnäs eller aioli att doppa sniglarna i
Gott bröd att suga upp spadet med

Gör så här

1. Hacka fänkål (utom dillen, den tas undan till senare) och lök och låt svettas i olivolja tills de blivit lätt genomskinliga och mjuknat något. Hacka vitlöken och raspa skalet av apelsinen och låta steka med ett tag. Smula så mycket av chilin du vill utifrån hur mycket hetta du gillar. Provsmaka gärna chilin först så du vet vad du har att göra med. Jag använde en halv liten espelette. Är du osäker så börja med att ta i i underkant och smaka av och tillsätt eventuellt mer efter runt halva koktiden.

2. Häll i sniglarna. Häll över vinet, juicen från apelsinen och vatten så det står över sniglarna. I även med lagerblad.

3. Koka på låg men inte lägst värme under lock fyrtio minuter till en timme, lite beroende på hur mjukkokta sniglarna är till att börja med. Men smaken av ingredienserna måste hinna kokas ihop. Provsmaka gärna mot slutet och bedöm om du vill koka lite till eller om det verkar färdiga.

4. Ta av locket mot slutet av kokningen så att vätskan kan reduceras. Det ska finnas vätska kvar men inte vara som en soppa. Du vill ha en lätt simmig sås som fastnar lite på sniglarna och som du kan suga upp med brödet och äta.

5. Smaka av med salt. Ifall du vill ha mer syra kan du gärna tillsätta några droppar citron också.

6. Fanns det ”dill” på fänkålen så hacka den och blanda ner i rätten.

7. Servera som förrätt eller tillbehör till en drink. Gärna utomhus i trädgården medan du glor ut över dina storverk, som en iskall varning till kvarvarande sniglar. Ett glas vitt vin eller pastis till. Lite gott franskt bröd också passar så klart fint, liksom en klick aioli eller majonnäs att doppa sniglarna i.

Två andra superbra sätt att tillaga sniglar är dessa, sniglar med bourbon, långpeppar och dijonsenap och sniglar i rökt smör.