Search
Generic filters
Exact matches only

Sniglar med bourbon, långpeppar och dijonsenap

0
Delningar
MAT

Sniglar med bourbon, långpeppar och dijonsenap

Nu börjar den, trädgårdssäsongen!! Det är över tjugo grader varmt och plötsligt små prickar av grönt liv där i jorden. Och redan mobiliserar fienden, sniglar och snäckor. Jag såg de första bara härom dagen. Men jag är på hugget, steget före. Efter regn brukar jag skicka ut ungarna att samla alla vinbergssnäckor de hittar. Det kan bli hundratals…

Och sånt måste man ju ta vara på, eller hur? Jag har några snigelrecept i min arsenal vid det här laget. Än så länge har jag inte kokat de första för året utan idag blev det den sista förpackningen ur frysen som gick åt. Jag hittade den inte först så jag köpte faktiskt en burk för säkerhets skulle eftersom jag bestämt mig för just den här rätten oavsett.

Köpta sniglar duger faktiskt fint. Även om det är en speciell känsla att sitta där på trädäcket och äta de egenplockande, under hotfullt smackande så att de miljontals kvarvarande segisar som överväger att äta av min sallad vet vad som gäller.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

2 portioner

125 g sniglar (en burk), hemfångade eller köpta
1 msk smör
1 schalottenlök
1 knapp msk vetemjöl
1 msk kalvfond
1,5 dl grädde
0,5 dl vatten
2 msk bourbon
2 tsk dijonsenap
3 långpeppar (Läs mer om långpeppar i detta recept.)
1 msk finhackad slätbladig persilja
Salt

Två små ugnsformar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 250 grader + grill.

2. Hacka löken fint. Smält smör i en tjockbottnad liten kastrull och stek löken under omrörning på ganska låg värme tills den blivit lätt gyllene. Den får inte brännas.

3. Pudra mjölet över löken. Rör runt och stek ett tag. Häll över grädde, vatten, 1 msk bourbon och kalvfond. Höj till medeltemp.

4. Riv sidorna av långpepparen med ett fint rivjärn. Tänk dig långpepparen som en majskolv som du river kornen av. Riv inte dig själv, lätt hänt! Släpp sedan ner hela långpepparkolvarna i såsen, och låt det hela småputtra under omrörning i sisådär tio minuter. Det ska koka ihop och ta smak och bli till en krämig sås, men inte reduceras alltför mycket. Koka ihop lite mer om den är alltför rinnig.

5. Ta såsen från plattan. Rör i den kvarvarande matskeden bourbon och senapen. Smaka av med salt. Är kryddningen tillräcklig för sin smak? Den här rätten ska ha smak så fyll på lite extra vid behov, välling kan du äta någon annan dag. Har såsen reducerat för mycket, så att den inte ser ut att räcka till sniglarna? Rör i lite vatten till.

6. Fördela sniglarna i de två ugnsformarna. Häll över såsen. Sätt in mitt i ugnen och låt gratinera i ca tio minuter tills såsen bubblar och ytan fått lite färg.

7. Ta ut formarna och strössla över lite persilja Servera genast med ett gott bröd.