Search
Generic filters
Exact matches only

Sudado, colombiansk kycklinggryta

0
Delningar
MAT

Sudado, colombiansk kycklinggryta

Utöver att jag under en period snöat in på peruansk mat och där lärt mig en del vet jag väldigt lite om sydamerikansk mat. Bara det att jag skriver sydamerikansk mat säger väl en del. Det är ju om en väldig massa olika länder med olika råvaror, influenser och kökstraditioner.

Colombiansk mat… Tja, arepas och söta efterrätter med kokos är väl ungefär vad jag tycker mig känna till. Men jag är i färd med att åtgärda det och har googlat loss ordentligt på senare tid. Ibland lagar jag recept rakt av, andra gånger googlar jag en massa och sen blir det nåt hopkok utifrån en massa olika tåtar. Inspirerat av snarare än att jag kan göra anspråk på autenticitet.

Den här gången blev det ett sånt där hopkok, men så är ju detta inte heller några större konstigheter. Det är en ganska milt kryddad gryta. Du kan öka på intensiteten i kryddningen om du vill, men med god kyckling så tycker jag om en mild balanserad kryddning med kycklingsmaken i förgrunden.

Annattofrön är en orange krydda som används i en del kryddblandningar och i achiotepasta. Den är vanlig i Mexiko och stora delar av Sydamerika. Den går bra att beställa på nätet. Om du inte har annattofrön går det faktiskt utmärkt att ersätta med gurkmeja. Det ger en liknande dov smak som fyller samma funktion i grytan, och så ger det precis som annatto en jättefin orangegul färg till det hela.

Ingredienser

4 portioner

8 kycklingklubbor
3 msk majsolja
1 gul lök, finhackad
1 röd spetspaprika, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 burk krossad tomat
1 msk hela annattofrön alternativt gurkmeja
2 krm oregano
2 krm hel spiskummin
6 dl kycklingbuljong eller vatten + fond
4 mindre fasta gula potatisar
2 kokbananer. Kan ersättas med mer potatis, kassava eller liknande.
1/2 dl färsk koriander, grovhackad
Salt och peppar efter smak
Vatten efter behov

Till servering

1 näve färsk koriander
2 avokado, stora bitar
2 lime, halvor
Kokt ris

Gör så här

    Börja med att hetta upp tre msk olja och annattofröna i en liten kastrull. Låt dem stå på medelvärme i kanske tio minuter tills oljan har blivit vackert orange, rör om då och då. Häll över oljan i en tjockbottnad gryta, men sila bort fröna.

  1. Salta och peppra kycklingklubborna och bryn dem lätt i oljan i grytan. Ta upp och ställ åt sidan.
  2. Häll i lite mer olja i grytan och häll i löken. Stek på medelvärme under några minuter under kontant omrörning. Löken ska bli lätt brynt och mjukna.
  3. Stöt kryddorna fint i mortel. ’här tillsätter du gurkmeja om du använder istället för annatto. Tillsätt paprika, vitlök och de stötta kryddorna till löken och fortsätt stek under ett par minuter under omrörning.
  4. Tillsätt de krossade tomaterna, höj värmen, och koka under fortsatt omrörning några minuter till innan du tillsätter den varma buljongen.
  5. Tillsätt de brynta kycklingklubborna och rör om. Sänk värmen och låt puttra på låg värme under ungefär 25 minuter.
  6. Lägg i hela skalade potatisar och skalad matbanan i bitar av ungefär samma storlek som potatisarna. Tillsätt även ungefär en dl grovhackad färsk koriander. Tillsätt lite mer vatten om du tycker det behövs. Fortsätt koka på låg värme under lock tills potatisen är färdig och kycklingen är färdig, mjuk men inte sönderkokt.
  7. Smaka av med salt och peppar och strö över grovhackad koriander. Servera med avokado, limehalvor och kokt ris.