Search
Generic filters
Exact matches only

Garlic Roast

3
Delningar
MAT

Garlic Roast

garlic roast

Jag måste börja med att be om ursäkt. Jag har hittat på den här rätten och väljer alltså ett namn på engelska – Garlic Roast. Lite löjligt kan tyckas, men jag har en ursäkt.

Anledningen till att jag väljer det här namnet är att jag hämtat inspirationen från Mississippi Roast och där valde minsann inte jag namnet. Jag vill ha någon typ av stringens här och hoppas ni kan ursäkta mig.

Det är viltköttstider och jag lagar min Garlic Roast på älgkött. I vanlig ordning går det utmärkt att byta ut älgen mot en kossa, så det är ingen risk att du inte får någon mat. Det här är en sån där gryta som går att använda till det mesta. Lägg den på en macka (som jag har gjort), ät den med en kall sås och potatis/pommes, lägg den i en taco eller ställ fram en skål vid tv-soffan och låt familjen äta det till fredagschipsen.

Jag kan nästan garantera att du kommer älska den här maten.

Ingredienser

6-12 portioner beroende på vad du använder köttet till

Garlic Roast

1 kg lite segare vilt- eller nötkött (fransyska, högrev, bog eller dylikt)
smör eller ghee för stekning
3 gula lökar, strimlade
1 vitlök (japp, en hel)
1 dl Hellmanns majonnäs
1 dl gräddfil
1 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk färskpressad limesaft
50 g smör
en burk svarta oliver
salt, svartpeppar och eventuellt lite ättika

Övrigt om du vill göra macka

bröd
pizzasallad
skivad tomat
mozzarella i tjocka skivor

Gör så här

Garlic Roast

  1. Lägg in vitlöken i ugnen på 150°C. Låt den ligga där i ett par timmar och plocka sedan ut den. Låt den svalna så du inte bränner fingrarna av dig och kläm ut innehållet ur den. Vitlöken har nämligen blivit som en kräm nu och både doftar och smakar fantastiskt gott.
  2. Blanda vitlökskrämen med majonnäs, gräddfil, lökpulver, vitlökspulver och limesaft och smaka av med salt och peppar. Det här är alltså exakt samma vitlökssås som jag använder i Fläskberg.
  3. Bryn köttet runt om i en riktigt het panna. Du vill ha rejäl stekyta.
  4. Lägg ner köttet i en gryta (eller slow cooker), ös på vitlökssåsen, klicka ner smöret och lägg i oliverna.
  5. Ställ in grytan i ugnen på 125°C med locket på (eller i slow cookern). Kör du med gryta så ta ut den ungefär en gång i halvtimman och ös över vätskan över köttet. Låt stå i ugnen tills köttet går att dra isär med två gafflar. Det tar runt fyra-fem timmar. I slow cookern tar det åtta timmar om du kör på lågtemperaturinställningen.
  6. Ta upp köttet och dra isär det med två gafflar. Jag tycker inte man ska fransa sönder det totalt utan det blir bättre om man siktar på bitar stora som en lagom tugga. Blanda ihop det dragna köttet med det som är kvar i grytan.

Macka

  1. Lägg pizzasallad och en tomatskiva på underdelen av ett bröd.
  2. Sleva på rejält med Garlic Roast och lägg en skiva mozzarella ovanpå. Kasta in i het ugn med grillen på. Detta bara för att smälta mozzarellan så stå och ha koll på ugnen. Så fort osten smält är det klart.
  3. Lägg på överbröd och avnjut med en kall öl.