Search
Generic filters
Exact matches only

Kastanjer i smaksatt sockerlag

0
Delningar
MAT

Kastanjer i smaksatt sockerlag

Den går fort, hörrni. Tiden. Vacker höst och lövprassel och här står jag och förbereder inför julen. Jag lägger in fikon och kastanjer i sockerlag, kryddor och sprit med siktet på julbordet. I Frankrike är det vanligt med marrons glacées, kastanjer som doppats upprepade gånger i sockerlag för att bli till godisbitar till jul.

Här låter jag istället kastanjerna ligga kvar i sockerlagen och smaksätter den på lite olika vis. Dels för att det är gott så klart, men lika mycket för att det är kul att experimentera med smaker och se hur det blir. Och sen blir sockerlagen dessutom en intressant ingrediens i drinkar och andra efterrätter.

Vilka smaksättningar då? Tja, du kan väl testa att ha i bacon eller vad tusan som helst egentligen. Men vissa smaksättningar är ändå säkrare kort än andra. Olika sorters sprit och kryddor är såna, varianter av socker också. Låt gärna en del av sockret ersättas av brunt socker, muscovado och allt vad de heter, melass, lönnsirap, honung…

Jag har gjort en variant med rom och vaniljstång och en med färsk rosmarin och apelsinskal. Båda kommer så klart att smaka gott, även om den förra är lite mer självklar. Jag får väl veta till jul hur lyckad den andra blir.

Ingredienser

1 kg kastanjer eller 500 g färdigskalade (Obs ätkastanjer, inte hästkastanjer som ungarna släpat hem!)
6 dl socker, valfri sort
4 dl vatten
Smaksättning

Förslag på smaksättningar

Några msk rom + vaniljstång + nåt karibiskt råsocker
1 kvist färsk rosmarin + apelsinrasp från en citron
1 dl Cointreau + rasp från en apelsin
1 kanelstång + citronrasp + 1 lagerblad + vaniljstång
1 dl bourbon + lönnsirap

Gör så här

  1. Skala kastanjerna genom att skära ett kryss i den spetsiga änden och sen antingen mikra i någon minut eller rosta i 20 minuter i ugnen på 200 grader, och därefter skala bort både yttre och inre skalet medan de fortfarande är varma. Eller köp frysta skalade på t ex Picard.
  2. Koka kastanjerna försiktigt i lättsaltat vatten i ca 25 minuter. Var noga med att inte koka dem för länge så att de börjar gå sönder bara. Låt rinna av ordentligt.
  3. Packa kastanjerna i väl rengjorda burkar. Jag brukar mycket försiktigt hälla på kokande vatten i rena burkar, lite i taget så att burkarna inte spricker. Låt stå ett tag och häll sen av vattnet.
  4. Koka upp vatten och socker och låt koka runt en kvart. Andra kryddor än sprit och örtkryddor kokas med fördel med i sockerlagen.
  5. Lägg i eventuella örtkryddor eller sprit. Häll på den varma sockerlagen över kastanjerna. Låt eventuella kryddor som kanelstång följa med ner i burken. Sockerlagen ska stå över kastanjerna.
  6. Förslut och låt sen stå svalt i ett par veckor innan de äts. Lagar du kastanjerna nu så blir de perfekta att äta till julen. Servera med lättvispad grädde, glass, till en kaka, som pralin till kaffet… Och häll inte bort lagen utan använd den i drinkar och efterrätter.