Search
Generic filters
Exact matches only

Beakött

3
Delningar
MAT

Beakött

Både Anders och jag har gjort varianter av en gammal favorit den här helgen, Mississippi Roast. Långlagat och lite som pulled pork men ändå nåt helt annat, inte ett mjukt köttsvinto utan smakrika munsbitar för vuxna.

Well, Ääändörs callar sitt meat för Garlic Roast för att [nån bortförklaring, egentligen tycker han bara det låter tufft med engelska]. (Se där, en liten Anders roast!) Själv landade jag i att kalla mitt kött för det som varit arbetsnamnet, beakött. För det här är just kött med bea.

Köttet är smaksatt med dragon och syltlök och blir alldeles ljuvligt saftigt och smakrikt! Syltlöken blir till små mosigt sötsyrliga överraskningar i det köttiga. Inte så att man studsar till av förvåning direkt utan mer en lätt känsla av att det händer nåt i köttet medan man äter.

Ojoj, jag var nära att glömma att kommentera det uppenbara! Jag har alltså använt pulversås i detta recept. Pulverbea. Det har jag nog inte använt innan, men varför inte? Gott blev det i vilket fall, tom otroligt gott!

Jag tycker att beakött gör sig allra bäst i en macka. Gruyèreost och tomat passar otroligt bra till dragonsmaken. Jag valde en grön ganska syrlig tomat, men en ordentligt söt och köttig blir lika fint till. Det blir också jättegott serverat med nån potatis, tomatsallad, kokta gröna bönor.

Ingredienser

Runt 10 portioner, beroende på servering

1,2 kg högrev eller liknande bit av älg eller nöt
1 tsk salt
1 msk vetemjöl
2 msk neutral matolja
50 g smör
2 dl syltlök, mer om du vill
Ordentligt med nymalen svartpeppar

Sås

2 påsar pulvermix till bearnaisesås
0,5 dl amerikansk majonnäs
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2-3 msk mjölk eller vatten

Beamacka

En skiva gott bröd eller en portionsbaguette
En massa skivor gruyère
1 tomat, röd eller annan färg
Ett stort lass beakött
Några kvistar färsk dragon eller slätbladig persilja, bladen av

Gör så här

 1. Putsa köttet ordentligt, alltså väldigt ordentligt. Det ska inte vara något jobbigt sladder kvar utan bara en massa gott kött.
 2. Skär köttet i stora klumpar, runt en halvdecimeter sida. Salta köttet lätt, pudra över vetemjölet och vänd runt bitarna lite i det.
 3. I en het panna, bryn köttet runt om. Det är bara ytan som ska få färg.
 4. Lägg bitarna i en gryta som tål att stå i ugnen. Häll i syltlöken, hyvla över smöret och mal peppar över.
 5. Blanda ihop ingredienserna till såsen och häll den över köttet. Häll i lite mer vätska om det behövs, det ska vara som en krämig sås.
 6. Ställ in köttet med lock på nederst i ugnen i 125 grader och låt stå där i 4-5 timmar tills det är mjukt men inte alldeles sönderfallande. Ös köttbitarna då och då och vänd dem ibland. Skulle det behövas så kan du hälla på lite mer vatten. Det ska inte koka torrt men inte heller stå en massa sky runt köttet. Jag har inte behövt hälla på mer vatten.
 7. Dela köttet i munsbitar med ett par gafflar, det ska gå lätt. Men det här ska inte bli till ett jämnt mjukt köttsvinto som pulled pork utan det ska fortfarande se ut som och kännas som kött för vuxna. Bitar alltså, men mjuka saftiga bitar. Vänd runt dem lite så att såskladdet blir jämt fördelat.
 8. Servera som det är till sallad, ris eller potatis, i bröd eller tacos. Allra godast tycker jag det blir i mackan nedan.

Macka med beakött

 1. Lägg på rikligt med gruyère på brödet.
 2. Grilla i ugnen tills osten smält.
 3. Skiva tomaten inte alltför tunt. Lägg på tomatskivor på mackan och lassa på ordentligt med kött.
 4. Strö över en massa blad av färsk dragon eller slätbladig persilja och mal över svartpeppar.