Search
Generic filters
Exact matches only

Fläskberg

15
Delningar
MAT

Fläskberg

fläskberg

Hej. Jag heter Anders Johansson, jag är småfull och har precis ätit Fläskberg™ – något som mycket väl kan ligga på min tio-i-topp-lista över bästa maträtter ever. Alltså på allvar. Det här är dögott och testlagar du det så finns det faktiskt en möjlighet att du kommer känna en drift att skicka brev till påven och föreslå kanonisering. Ödmjuk som jag är kan jag tycka att det kanske är överdrivet, fast bara lite överdrivet.

Jag har helt enkelt långkokt en fläskkarré tillsammans med en massa annat, skurit upp den i tunna skivor och varvat dessa med mozzarella, paprika och silverlök i en hög. På högen har jag sen hällt över det oändligt goda spadet från långkoket. In i ugnen ett tag så det håller sig varmt och så osten smälter. Därefter toppar jag med en vitlökssås, Mias olivsallad och picklad jalapeno. För att vi ska försäkra oss om att det verkligen blir en bra kväll så serverar vi pommes till.

Jag hoppas ni är med mig nu. Det är nämligen det här du måste laga. Snart. Kanske redan exakt nu. Slafsig mat är liksom det bästa som finns. Strunta all dynga de försöker lära er om hälsa, soul food (jag skrev det. JAG SKREV DET!) och alla andra dumheter. Brassa bara på. Tänk att själen också måste ha sitt.

Vegetariskt alternativ?

Jajamän, jag har gjort en liknande rätt med friterade aubergineskivor som jag kallar för Vegberg.

PS. Jag använder BBQ-sås här och såna finns det ju hur många som helst av. Jag tycker de där vanliga som ni hittar i butikerna ofta är bra men själv har jag en förkärlek för Show-Me. Den köper ni här om ni känner er hågade. Men ta det ni har, det är inte så petigt. DS.

PS2. Ni måste verkligen göra Mias olivsallad och ha den till maten. Matchningen är så där larvigt bra. DS2.

PS3. Följ gärna Feeders instagram för en massa mer mat! DS3.

Ingredienser

6-8 portioner

Fläsket

2 kg hel fläskkarré (det funkar så klart med två stycken på ett kilo var)
salt och svartpeppar
smör för stekning
2 gula lökar, klyftade
6 vitlöksklyftor, skalade och tilltryckta med en knivsida
1 msk rökt paprikapulver
1,5 dl god barbequesås.
1 burk IPA (eller egentligen vilken öl som helst)

Vitlökssås

1 vitlök (japp, en hel)
1 dl Hellmanns majonnäs
1 dl gräddfil
1 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk färskpressad limesaft
salt och svartpeppar

Övrigt

2 bollar mozzarella, skivade
2 spetspaprikor, skurna i ringar
1 silverlök, skuren i ringar
rejält med picklad jalapeno
kanske lite finhackad persilja

Gör så här

Fläsket

  1. Salta och peppra köttbiten runtom. Stek sedan på hög temperatur i en stekpanna tills du har fin färg på alla sidor. Ta sedan undan köttet ett tag.
  2. Ta nu fram en stor gryta med lock. Lägg ner lök och vitlök och strö över paprikapulver. Släng på karrén och häll på öl och BBQ-sås. Sätt in i ugnen (den hela vitlöken också, se nedan) som du har ställt på 125°C.
  3. Nu är det lite kruxigt här. Vi vill att köttet ska vara galet mört men det ska inte vara någon pulled pork. Jag skulle säga att du kan köra det i två timmar så är det klart, men vill du vara noggrann så kolla tempen och ta ut köttet när det är 85°C i mitten. Låt köttet svalna lite och skär upp det i rätt tunna skivor. Spara skivorna.

Vitlökssås

  1. Lägg in vitlöken tillsammans med grytan i ugnen. Låt den ligga där i en timma och plocka sedan ut den. Låt den svalna så du inte bränner fingrarna av dig och kläm ut innehållet ur den. Vitlöken har nämligen blivit som en kräm nu och både doftar och smakar fantastiskt gott.
  2. Blanda vitlökskrämen med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Lägg sista handen på maten

  1. Varva köttskivor med paprikaringar, lök och mozzarellaskivor. Bygg liksom ett litet berg. Häll på flera slevar av spadet från grytan där du gjort köttet. Det ska bli blött och slasfsigt.
  2. Ställ in i ugnen på 100°C och låt stå tills du är redo med allt annat.
  3. Ta ut fläskberget och lägg upp olivsalladen runtom.
  4. Toppa med lite vitlökssås, picklad jalapeno och kanske lite finhackad persilja.
  5. Servera med pommes frites och något man kan bli full av. Jag körde rött vin, men jag tror nog egentligen lite lyxig öl är godare.