Search
Generic filters
Exact matches only

Bläckfiskburgare à la Effie

2
Delningar
MAT

Bläckfiskburgare à la Effie

Alla älskar burgare. Alla älskar grillad bläckfisk. Jodå. Nattsvarta bröd och på med grillad het chili och en god majonnäs smaksatt med saffran, saltcitron och vitlök. Flottig saftig lycka!

Bläckfiskbläcket som färgar brödet nattsvart är så klart inte alls nödvändig. Men det är kul! Jag får tag på genom orensade bläckfiskar, fryst från fiskhandlare och i burk från Ica.

Chilin. Jag använde hemodlad peruansk rocoto, en ganska köttig och het chili, alldeles underbart god! Men det går egentligen bra med vilken inte alltför het chili man vill. Den bör verkligen inte vara alltför het, mest eftersom man vill kunna få med en ordentlig bit i varje tugga. En löjlig liten habanero ligger liksom bara där den ligger, den ger inga stora fylliga smakexplosioner över hela burgaren. Harissa förresten, nordafrikansk chillisås, finns i de allra flesta butiker. Använd det och vanlig paprika om du inte har någon chili bra nog att grilla.

Saltcitron är väldigt gott men jag förstår ju att det inte finns i varje skafferi. Rivet citronskal går också bra.

(Och ja, det är jag som är Effie.)

Ingredienser

4 portioner

4 tentakler av förkokt bläckfisk, antingen sous vide eller enligt instruktioner i detta recept.
Olja

4-8 färska chilifrukter eller två röda paprikor + harissa

Majonnäs med saffran och saltcitron

1 äggula
1 krm saffran
1 tsk saltcitron alternativt finrivet från skal av en citron + en nypa salt
1 riven vitlöksklyfta
2 tsk pressad citron
1 nypa socker
ca 3 dl neutral matolja, rumstempererad
Salt efter smak

Till servering

Slätbladig persilja
Hamburgerbröd bakta enlig valfritt recept men med två msk bläckfiskbläck tillsatt per halvliter degvätska.

Gör så här

  1. Dra igång grillen.
  2. Häll äggula, citronjuice, riven vitlök, mosat saltcitron/skalrasp och en nypa salt i en skål.
    Blanda saffran och en nypa socker och mosa det med baksidan av en sked så att saffranet finfördelas. Häll det i skålen. Vispa med en elvisp och häll i oljan först droppvis och sen försiktigt rinnande. Vispa i olja tills det blir en fast majonnäs. Mängden olja avgörs av hur fast du vill ha majonnäsen, och till denna bläckfiskburgare är det bra om den är ganska fast. Smaka av med salt och citron.
  3. Halvera chilifrukter alternativt paprika. Grilla dem över glöd tills de är mjuka och skalet får lite svarta fläckar.
  4. Pensla de förkokta bläckfiskarmarna med olja. Grilla dem direkt över glöden och dela sen i större bitar som passar bröden. De är redan kokta och ska bara få fin yta.
  5. Lägg paprika alternativt chili på bröden. Bred på lite harissa om du använder vanlig paprika. Lägg på bitar av bläckfisk och skeda över majonnäs. Lägg på några blad slätbladig persilja, och sen på med den andra brödbiten.