Search
Generic filters
Exact matches only

Kantareller med rostade syrsor

1
Delningar
MAT

Kantareller med rostade syrsor

Jodå, det är gott med smörstekta kantareller alldeles som de är. Men svamp finns ju i mängder nu och då kan man väl passa på att variera konceptet. Det mesta i matväg lyfts ett par snäpp med kontrasterande smaker och konsistenser och nån liten överraskning.

Det här är inte ett recept direkt, det är mest en fin kombination av ingredienser som smyckar kantarellerna. Eller annan svamp för den delen, det här passar väldigt fint att göra med exempelvis mandelkremla, blodriska eller blek taggsvamp. Det är mat man snor ihop efter svampturen, trött efter att ha plöjt skogen i timmar och sen rensat och rensat och rensat. Men nöjd, glad att man kom hem med något i korgen. Enkelt att laga och kräver inte så mycket till planering. Förutom att du kanske vill ha inlagda senapsfrön förberedda, det underlättar faktiskt det hela och de blir godare av att ha fått stå nån dag.

Syrsor

Syrsor? Ja, hussyrsor. Goda små rackare och lätta att laga till. De får en trevlig rostad smak av att stekas hastigt i het olja eller smör och konsistensen är frasig och fin mot de saftigt mjuka kantarellerna.

Syrsor kanske inte alla har hemma. Hussyrsor finns vilt i den svenska naturen men det är nog ett jäkla elände långt över att lyckas hitta svamp att få tag på vilda syrsor så att det räcker att laga till. Men det finns att köpa levande i djuraffärer. Visserligen är de inte framtagna för att vara människoföda så där får man väl fundera vad man vågar sig på. Själv är jag inte så nervöst lagd, men ser till att tillaga krypen ordentligt. Eller så har man dem en tid hemma i terrarium innan man äter dem, så att man vet vad de har fått för mat de senaste dagarna. Jag ger dem mest grönsaksrester från matlagning och trädgård. Det går också att köpa frystorkade syrsor över nätet.

Jag fryser förresten alltid in mina färska syrsor innan jag använder dem till mat. Av flera skäl, men en stor anledning är att de är så mycket lättare att hantera då. När jag försöker sno ihop en snabb och elegant liten rätt på nyplockad svamp t ex är jag oftast inte jättesugen på att jaga små förrymda hoppande syrsor runt köket.

Om du är intresserad av insektsmat rekommenderar jag varmt att du besöker den fantastiska bloggen Bug Burger. Där finns bland mycket annat en shoppingguide.

Annan mat med insekter på Feeders är bl a buffalo worms à la Pete, cricket chaat, laab på myrägg och risotto med öl, cheddar och frasig mjölmask.

Ingredienser

I liter färska kantareller eller annan svamp
1 dl frysta syrsor
1 msk inlagda senapsfrön
1 rödlök
Några dillkvistar
Smör till stekning
Eventuell olja till syrsorna
Salt och nymalen svartpeppar efter smak

Gör så här

  1. Gör inlagda senapsfrön enligt det här receptet. Det kan med fördel göras i förväg.
  2. Rensa kantarellerna och låt dem vara hela. Jättestora exemplar kan delas så att de ska gå att steka.
  3. Skär ringar av rödlöken. Hackad går så klart också bra, nästan bättre faktiskt. Men jag är en sucker för snygg mat, och rödlöksringarna är bra snygga.
  4. Dela dillen i vippor lagom att få i munnen. Du kan grovhacka dillen om du vill men det blir inte lika snyggt som om du bara nyper loss lagom stora blad.
  5. Hetta upp smör eller olja i en liten panna. Smör blir kanske lite godare men med olja är det lättare att få syrsorna snygga utan brynt smul från smöret. Och smörsmak finns ju redan i kantarellerna. En smaksak, gör som du behagar. Häll i de frysta syrsorna i det heta smöret eller oljan utan att tina dem först och stek dem under försiktig omrörning tills de fått lätt färg. Det tar inte många minuter alls. Salta lätt. En del tar bort benen på syrsorna innan men jag tycker de är snygga och trevliga att äta så jag har kvar dem. Dessutom finns inga direkta skäl att rensa syrsorna så.
  6. Stek svampen hel i smör på ganska hög värme. Den ska bli tillagad och helst på en lite stekt yta. Men alla brukar ha sitt sätt att steka svamp, så gör som du tycker blir gott. Salta efter smak.
  7. Lägg upp svamp på vackra fat. Skeda över de inlagda senapsfröna och gärna en del av lagen över kantarellerna. Lägg på några lökringar och dillvippor. Mal lite svartpeppar över om du vill. En öl passar väldigt fint till.