Search
Generic filters
Exact matches only

Risotto med öl, cheddar och frasig mjölmask

4
Delningar
MAT

Risotto med öl, cheddar och frasig mjölmask

Idag på eftermiddagen har vi varit i Stockholm och tittat på körsbärsblom, det som på japanska kallas hanami, 花見. Vackert men lite förkylningsseghet och ett väder som inte fullt ut levde upp till förväntningarna gjorde att utflykten inte blev så lång som den kanske blivit under andra omständigheter.

Egentligen hade vi tänkt äta nån god middag på restaurang i Stockholm men det blev inte så. Och ärligt talat var jag ganska besviken över det. Så när vi kom hem, tröttruggiga och lite avslagna, ville jag mest bara få nåt varmt och tröstande att äta.

Risotto. Höstkänsla mer än den vår som var på förmiddagen. Men inte ännu en risotto enligt det vanliga formatet med vin och parmesan (som t ex den här iofs jättegoda höstrisotton). Nä, jag ville ha nåns sorts… upplevelse. Nåt i alla fall lite nytt.

Jag skrev till Anders i hopp om inspiration, frågade ”Vad tror du om risotto med blod? Eller på korvspad och fulost med krutonger av korvbröd?”. Sen slog det mig, öl. Och skippa parmesanen, ta cheddar istället. Inte fler vårgrönsaker… Frasiga mjölmaskar smaksatta med bacon! Och himmel så gott det blev. Det här kommer jag garanterat att laga fler gånger.

Mjölmask blir förresten väldigt fin så här, ett strössel som tillför smakbrytning och konsistens så det liksom händer något mer. Fraset lyfter en mjuk risotto från god gröt till en hel intressant maträtt, så där att man man hela tiden vill ta en tugga till och en tugga till och en tugga till. Den rostade smaken är tillräcklig i sig men kan gärna kompletteras med andra smaksättningar, en rökig ton av bacon, lite chili, vitlök, fisksås… Ungarna gillade risotton men de petade omsorgsfullt in mjölmask i varje tugga, och när maskströsslet hade ätits upp tappade de intresset.

Det är de näst minsta larverna i filmen som är mjölmaskarna i rätten.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

2 portioner

1 msk baconfett
1 dl mjölmask, färsk eller fryst
Salt, cayennepeppar (Se till att den inte stått för länge i kryddskåpet så den bara smakar kartong.)

2 msk baconfett
2 finhackade schalottenlökar
1,5 dl risottoris, jag använde carnaroli
1 dl ljus öl
1/2 liter varm kycklingbuljong, inte alltför salt
30 g smör, skär i bitar kylskåpskallt och låt stå framme en timme
1 dl finriven vällagrad cheddarost

Gör så här

Frasig mjölmask

1. Hetta upp en msk baconfett i en panna till medelvärme. Tillsätt mjölmasken.

2. Stek under omrörning tills de blir lätt gyllene och frasiga, det kanske fem minuter.

3. Salta och pudra över cayennepeppar efter smak.

Risotto

1. Skölj riset ordentligt för att få bort allt mjölsmul. Låt rinna av ordentligt.

2. I en liten stekpanna, stek den finhackade löken på mellanlåg temperatur i en msk baconfett tills den blir gyllene men absolut inte bränd.

3. Hetta upp en msk baconfett i en tjockbottnad kastrull till ganska hög temperatur. Tillsätt riset. Rör hela tiden så att inget bränns eller ens får färg. Stek några minuter tills riset blir lättare att röra och ser liksom mattvitt ut.

4. Tillsätt den stekta löken. Häll i ölen under omrörning och låt det koka nån minut. Sänk värmen lite, sen kan du börja hälla i lite av buljongen så det precis täcker riset. Det gäller att röra hela tiden samtidigt som du då och då fyller på med lite av den varma buljongen för att hålla det hela blött.

5. Efter drygt tio minuter börjar du provsmaka och fortsätter med röra, tillsätta buljong och provsmaka tills riskornen känns lagom tuggiga. Tar buljongen slut och du behöver mer vätska, använd varmt vatten. När de är klara men med tuggmotstånd tillsätter du eventuellt lite mer buljong till rätt konsistens.

6. Rör i smöret.

7. Rör i den rivna cheddarosten.

8. Häll upp i förvärmda skålar och toppa med de frasiga mjölmaskarna. Öl till!

Sugen på en god risotto men med vårkänsla istället? Här hittar du en risotto med nässlor och andra vårprimörer.

Hanami, 花見