Search
Generic filters
Exact matches only

Blomkål i rökt smör, lättgravad äggula och inlagda senapsfrön

0
Delningar
MAT

Blomkål i rökt smör, lättgravad äggula och inlagda senapsfrön

Jag är så glad över att jag har gjort rökt smör! Det är så gott! I min ambition att smyga in det i all världens mat överallt har turen nu kommit till blomkål.

Jag kan ibland tycka att vegetarisk mat inte har riktigt det där fylliga djupet och tyngden som gör att jag känner mig fullt ut mätt och nöjd efteråt. Eller mätt blir jag väl, men den där nöjda känslan får jag inte alltid av alltför lätt och fräsch mat, känslan av att ha ätit ett ordentligt mål mat liksom. Notera att jag skriver ibland, det är ju inget inneboende hos vegetarisk mat utan handlar väl mer om val av råvaror och tillagningsmetoder. Och hur man ens väljer att komponera rätterna.

Det känns som att en del verkar sätta nån sorts likhetstecken mellan grönsaksmat och… jag vet inte, fräscht, ”nyttigt” (i en massa konstiga bemärkelser), lätt, klimaträtt, rått och en hel rad andra ihopklumpade egenskaper som inte alls med gudagiven självklarhet måste sammanfalla bara för att maten lagats av grönsaker. Egenskaper som inte alltid är önskade.

Härom dagen fick jag tag på ett väldigt fint och ganska litet blomkålshuvud. Det var så vackert så det kändes synd att skära sönder det alldeles. Jag kom att tänka på mitt älskade röksmör och sen var det självklart – helstekt blomkål! Eller halvstekt kanske, jag delade det på mitten bara för att det skulle bli lite lättare att hantera.

Tillbehören blev enkla. Det kändes å ena sidan som att det räckte rätt bra med bara blomkålen och smöret, men det blev ju å andra sidan liksom inte en hel rätt. Jag lade till en bourbongravad äggula för smak, fyllighet och för att något intressant skulle hända. Inlagda senapsfrön fick bryta av och balansera den fetmilda smaken. Och så en rugge vattenkasse för konsistens och fräschör, för även om man vill ha sin mat len, rund och fyllig så skadar det inte att förhöja det med en frisk kontrast. Det blir lätt platt annars. Och så nån krydda? Långpeppar har en intressant varmkryddig smak som passar fint med både bourbon och senap, så jag lät den bada smörbad med blomkålen. Jag övervägde ett par kulor kokt färskpotatis men var inte jättehungrig. Det hade passat fint men jag saknade inte.

Det blev gott, det blev fylligt, och det blev den där sköna värmande mättnaden som jag sällan lyckas få av aldrig så goda glasnudlar med gurka, lime och friska örter.

Grönsaksrätter förresten. Om detta recept intresserar dig borde du verkligen prova att fritera kronärtskockor.

Ingredienser

2 portioner

Inlagda senapsfrön

1 dl bruna senapsfrön, jag gillar färgkontrasten mot blek mat
3 dl vatten
1 ½ dl socker
1/2 dl ättika
1/2 tsk salt

Lättgravad äggula med bourbon

2 äggulor
3 msk salt
3 msk socker
1/2 msk bourbon, fast du kan ju skippa eller välja annan smaksättning om du föredrar det.

Blomkål

1 hyfsat nätt blomkålshuvud delat i två eller fyra delar
100 g rökt smör
3 långpeppar
salt

Vattenkrasse, krasse eller andra friska blad med karaktär

Gör så här

Inlagda senapsfrön

Låt alla ingredienser koka i ungefär tre kvart på ganska låg värme med lock. De ska mjukna en aning i konsistensen om än förbli fasta, kännas tuggbara istället för stenhårda och torra. Häll upp på burk och låt svalna.

Lättgravad äggula

1. Blanda salt och socker. Häll ut hälften av det på ett litet fat eller skål, helst så nära äggulorna i bottenstorlek som möjligt så smaksättningen inte rinner ut åt sidorna.

2. Knäck äggen och häll bort all vita. Vitan tillför inget mer än oönskad blöta här.

3. Låt gulorna glida ner ovanpå sockersaltet. Häll resten av av sockersaltet ovanpå och droppa därefter bourbon över, försiktigt så att du inte råkar spola bort sockersaltet. Peta gärna upp saltblandningen lite mot sidorna på äggen om det behövs och är möjligt. Ju mer täckta de är desto bättre. Var försiktig så du inte råkar ha sönder äggulorna, då blir de oanvändbara.

4. Låt gulorna vila i ungefär två timmar. De stelnar till under den tiden, utifrån och in. När gulorna är segfasta utvändigt och fortfarande lite såsiga inuti är de som bäst till den här rätten. (Till andra maträtter däremot kan det vara bättre om ett gravat ägg är fast rakt igenom, ifall man t ex vill riva det över en maträtt som smaksättare.)

5. Vid servering sköljer du försiktigt bort saltsockret innan gulorna läggs upp.

Blomkål

1. Trimma bort blad från blomkålshuvudet och skär bort det yttersta från stammen. Dela huvudet i hälften genom att skära rakt igenom från stammen. Dela ytterligare en gång om halvorna är väldigt stora, även den gången från sidan med stammen. (Jag är så nära att skriva hjärnstammen hela tiden.)

2. Hetta upp en tjockbottnad kastrull med smöret till medeltemp eller strax under. Botten ska vara så vid att huvudbitarna kan rymmas, och du ska kunna vända bitarna så att varje snittyta kan ligga nedåt.

3. Lägg i blomkålsbitarna och två långpeppar. Riv av en del av sidorna på den tredje långpepparn i smöret med ett fint och vasst rivjärn och släpp sedan ner även den sista. Rivet är för att få loss mer smak. Om du vet med dig att du ääälskar långpeppar så kan du riva lite även av de andra. Själv tycker jag om en ganska mild smaksättning till en så mild råvara.

4. Låt puttra i smöret. Det ska inte vara någon häftig stekning, låt detta ta sig tid så bitarna blir genomstekta utan att brännas. Justera värmen vid behov. Vänd bitarna då och då så de blir fint gyllene runt om. Men vänd inte alldeles för ofta, det ska liksom hinna hända något med stekytan innan varje ny vändning. Låt gärna ett lock ligga på lite på glänt så mycket av värmen hålls kvar och kålen blir jämnt genomstekt, men att fukt ändå kan få ånga av.

5. Efter kanske tio minuter på spisen kan du salta kålen. Saltar du det första du gör så åker saltet lätt av de råa bitarna. Försök komma åt att salta lite runt om även om det inte är jättekinkigt.

5. Beroende på temperatur och kålhuvudets storlek, men efter kanske en halvtimme kan blomkålen vara klar. Kanske tar det kortare tid, kanske längre. Det ska bli mjukt men inte blötgeggigt. Testa med en sticka och låt det vara färdigt när du tycker det verkar bra.

6. Lägg upp kålen på värmd tallrik och skeda lite av smöret över. Äggulan bredvid, en sked inlagda senapskorn och en rugge vattenkrasse. En kokt god potatis om du är ordentligt hungrig, det passar fint till. Annars gärna ett gott bröd.

En annan rätt med ägg på annorlunda vis är räkor i sås på saltägg. Där läggs äggulorna i salt lite längre och får hårdna ordentligt innan de sen används till en sås i kinesisk stil.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.