Search
Generic filters
Exact matches only

Carciofi alla giudia, friterade kronärtskockor

0
Delningar
MAT

Carciofi alla giudia, friterade kronärtskockor

Hemmajobb innebär för mig i regel morgonrock, oborstat hår i knut och en skål restmat vid datorn. Skypemöten hanteras med Kalle Anka-metoden, en presentabel tröja på överkroppen åtminstone. Poängen med hemmajobbet är för det mesta att slippa lägga tid på någonting annat över huvud taget än just det där jobbet som ska göras effektivast möjligt. Eller så är jag småkrasslig, egentligen inte var så värst sjuk men snorig och kraxig på ett sätt som mest är problematiskt rent socialt. Det brukar i alla fall inte vara dagar då jag blommar ut i mat.

Men så finns det undantag. Som här, en hemmajobbdag mest för att skriva en viktig text så där effektivt som jag inbillat mig att jag skulle göra. Men det gick segt, det ville sig inte. Jag blev sur och gav upp. Jag gick till köket och tog ut frustrationen på mina vackra lila kronärtskockor istället.

Det blev en helt fantastisk lunch! Efter en ilsken knivattack mot de stackars skockorna friterades de till lyckopiller. Jobbet gick ändå åt skogen så jag öppnade en flaska gott vin och hällde upp i ett snygglas, tunt och stort. Och sen satt jag där på kökssoffan och bara hade det bra. Jag och mina frasiga små solrosor.

Och som rosett på alltihop så gick eftermiddagens jobb hundra gånger bättre sen! Jo faktiskt, tack vare maten. Indirekt i alla fall, men tack vare en bra paus och ett omtag, lite lycka. Det är fasen inte så effektivt alltid att försöka tvinga fram effektivitet, skärpa och inspiration genom att skära bort livet och bara plikttroget lidande glo på ett tomt worddokument.

Den här rätten funkar inte bara till jobblunch en grå tisdag. Den är även utmärkt dejtmat när du vill imponera lite extra men utan att ställa till ett jäkla kaos i köket. Eller du kanske vill att dina barn ska älska dig ännu mer?

Receptet kan nog låta betydligt bökigare än vad det är, särskilt som jag skrivit det alldeles fasligt detaljerat. Egentligen är det inte så krångligt alls utan jag har bara försökt vara tydlig. Andra gången du gör detta kommer du nog inte ens behöva titta på receptet, så pass enkelt är det faktiskt när man liksom förstått vad det hela går ut på. Men titta på bilden av de skurna knopparna här nere och ha det som riktmärke. Och våga! Det värsta som kan hända är att det blir jättegott men inte helt perfekt. Men hur mycket i livet blir helt perfekt?

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

Kronärtskockor
Citron
Vatten
Isbitar
Salt
Olja till fritering. Jag väljer en neutral olja men tror att man i Rom hade valt olivolja.

Dessutom kan du använda en blomspruta, men det är inte alls nödvändigt.

Gör så här

  1. Fyll en stor bunke med iskallt vatten och saften av en pressad citron. Har du en näve isbitar att lägga i också så är det ännu bättre. Förbered saltvatten i en blomspruta. Det ska vara ganska ordentligt salt, ungefär en tesked per fyra deciliter vatten.
  2. Bearbeta en skocka i taget. Plocka bort grova ytterblad genom att helt enkelt bryta bort dem tills du kommer till de blekgröna mjällare. Den blekgula basen ska synas, alltså den del av bladen som fäster mot mitten ska inte vara grov och grön utan ljus och fin. Det brukar vara runt sex lager man tar bort på stora skockor. Skär av toppen på skockan, den yttersta tredjedelen eller fjärdedelen som mest bara består av grova bladtoppar.
  3. Fortsätt sedan genom att skära av det hårda på bladen så att endast den mjuka delen lämnas kvar. Det brukar vara ungefär halva bladet som ska bort, mer på grova yttre blad och mindre ju längre in i knoppen man arbetar sig. Jobba dig liksom nerifrån och upp, utifrån och in, på skockan. Målet är att få bort allt hårt elände så bara det goda mjuka blir kvar. Det kan verka slösaktigt för det är verkligen en hel del som skärs bort, men det är sådant du ändå inte ätit om det fått sitta kvar.
  4. Pilla bort den borst som finns inuti genom att gröpa ur med fingret på stora skockor. Stick in fingret i mitten genom att maka bladen lite åt sidan, och sen gräver du liksom runt där inne så borsten lossnar. Samtidigt öppnas skockan upp en smula vilket gör det lättare att fritera fram den vackra blomformen sen. På små exemplar kan du faktiskt låta borsten vara kvar, för det är så pass mjukt och lite att det inte stör.
  5. Skär av det yttersta på stjälken och skala resten, lite som när du skalar rabarber. De trådiga yttre fiberna ska bort så att endast stjälkens mjuka inre blir kvar. Det finns en viss risk att du råkar skära av stjälken här, särskilt när du skär i den svängda delen uppe mot själva skockan, men med lätt hand och en vass ganska liten kniv brukar det går bra. Och skulle du råka skära av stjälken så fritera den för sig bara, den är lika god ändå.
  6. Allt eftersom skockorna blir färdigskurna lägger du dem i bunken med citronvatten. Citronvattnet hindrar dem från att mörkna alltför mycket när snittytorna exponeras för syre.
  7. När samtliga skockor är färdigskurna tar du upp dem ur vattnet och låter dem rinna av ordentligt. Torka dem gärna med en handduk eller hushållspapper. Fritera dem sedan i ca 140 grader tills de mjuknar, känn efter i mitten med en sticka. För hög temperatur gör att de blir klara för snabbt på ytan medan insidan förblir hård, så frestas inte att låta dem bli gyllenfrasiga för snabbt. Att fritera dem genommjuka tar kanske tio minuter men det beror på skockorna storlek. Oljan ska bubbla men inte totaleruptera. Ha det som riktlinje snarare än en exakt temperatur, och sänk eller höj värmen vid behov. Fritera några stycken i taget, vänd dem då och då, och lägg dem efter hand på ett fat bredvid i väntan på att alla genomgått samma behandling.
  8. Efter den första friteringen ska du försiktigt trycka och öppna upp knopparna till blomform, som solrosor ska de se ut. De går sönder ganska lätt så ta det verkligen varsamt. I detta moment har du också chansen att pilla bort eventuell kvarvarande borst.
  9. Insidan är färdig, nu ska det yttre bli frasigt. Fritera dem i omgångar i hög temperatur, runt 175 grader, under några minuter så att de tar färg och blir gyllenfrasiga. Det går ganska snabbt. De är redan tillagade inuti så nu ska du låta det yttre avgöra när de är klara. Doppa dem med huvudet först, håll dem så ett tag innan du släpper ner hela i oljan. Det hjälper blomman att öppna upp. Lägg dem att rinna av på en massa dubbelvikt hushållspapper efter hand de blir klara. Så fort en skocka är färdigfriterad och du tagit upp den sprutar du några puffar med saltvatten på den med blomsprutan, alternativt strör över salt. När skockan är het dunstar vattnet snabbt bort och endast saltet blir kvar.
  10. Servera omedelbart. Extra salt till för den som vill ha, citronklyftor, vin.

En annan fin lunchrätt av lyxigare slag är pilgrimsmusslor med blomkål och tryffel. How´s that for tisdagslunch?