Search
Generic filters
Exact matches only

Pilgrimsmusslor med tryffel och kräm på smörrostad blomkål

0
Delningar
MAT

Pilgrimsmusslor med tryffel och kräm på smörrostad blomkål

Tryffel är så vansinnigt gott! Jag tycker det är onödigt att krångla till rätter med färsk tryffel för mycket, det blir liksom inte godare av det. Gärna ganska milda smaker vill jag ha, potatis, ägg, färsk pasta, ost eller varför inte blomkål.

Pilgrimsmusslor i sin tur har en så fin och mild smak med en lätt sötma att det är synd att smocka ihjäl dem med alltför mycket högröstat smakstök. Spar din tuffaste grällaste chilisalsa till något annat, håll balansen för att de ska komma till sin rätt.

Och så smör. Fasen så gott det är med smör! Gärna gyllenbrynt.

Lägg till några gröna blad för looks och för att det är trevligt med något som bryter av i konsistens och smak. Jag valde daggkåpa för att jag tycker om strukturen, för att de är vackrare än det mesta och för att jag är så himla glad att det är vår.

Ihop med allt och du har en riktigt fantastisk liten rätt! Det här är verkligen varken krånglig eller arbetsintensiv mat att laga. Ganska enkelt och rakt på sak faktiskt, enda tröskeln är väl att råvarorna kostar en slant och måste vara fina.

Du vill ha något gott att dricka till, något som bryter av lagom mot det mjukt smöriga och inte störar sig mot tryffeln. Har du kostat på dig färsk tryffel och fina pilgrimsmusslor så tycker jag inte du ska dumsnåla på drycken.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

4 portioner

1 halvt blomkålshuvud, skuret i små buketter
100 g smör
12 stora pilgrimsmusslor
Färsk tryffel
Gröna blad, gärna med lite tuggmotstånd
Några späda strån av grön inte alltför bitsk lök, jag valde kajplök.
1 msk riktigt bra frisk och aromatisk äppeljuice, en droppe per daggkåpeblad. Väldigt valfritt men gott och kul om man vill göra sig till.
Salt
Neutral olja

Gör så här

1. Lägg blomkålen i en ugnsform, hyvla över smöret, salta lätt. In i ugn på 200 grader och låt stå där någon timme tills blomkålen har vacker gyllene färg och är genommjuk. Vänd då och då. Den får inte brännas så sänk temperaturen om det verkar vara risk, och lägg eventuellt över aluminiumfolie.

2. Tag sen blomkålen ur ugnen och häll över den och allt smör i en bytta. Mixa slätt med mixerstav. Smaka av med salt.

3. Stek pilgrimsmusslorna i olja i het panna. Snabbt ska det gå, nån minut per sida bara. De ska få fin färg men inte stekas till gummiproppar utan vara mjuka rakt igenom.

4. Lägg upp tre musslor per person och några kluttar av blomkålspurén. Hyvla eller riv över valfri mängd tryffel. Lägg på blad. Om du vill, droppa en droppe äppeljos i varje blad som en daggdroppe. Det går lättast med en pipett eller ett vanligt tunt sugrör. Sätt i lökstråna på nåt kul vis i blomkålspurén.

Sugen på fler rätter med pilgrimsmussla? Den här är också enkel och väldigt god, pilgrimsmusslor med fänkål och bränd tomatpuré.