Search
Generic filters
Exact matches only

Pilgrimsmusslor och bränd tomatpuré

0
Delningar
MAT

Pilgrimsmusslor och bränd tomatpuré

pilgrimsmusslor

Det är något speciellt med smaken av bränd tomat. Rätt hårt bränd i kanterna och det syrliga inuti är jäkligt fint. Kommer man över riktigt bra färska tomater så är en av de bättre sakerna man kan göra med dem att salta, peppra och sockra pyttelite på ytan och sen grilla rätt tufft. Har man inga bra tomater så kan man också göra det med tomatpuré. Tillsammans med pilgrimsmusslor kan det blir en liten skitgod förrätt.

Pilgrimsmusslor är mest en konsistens med en väldigt subtil och försiktig smak tycker jag. Kanske lite övermaga att brassa på så mycket smak på dem som bränd tomatpuré kan man tycka. Oroas icke, det är förbaskat svårt att få plats med någon ordentlig mängd tomatpuré på ytan av pilgrimsmusslor så det blir liksom bara en anstrykning av det syrliga brända i smaken.

Ingredienser

4 portioner

8 pilgrimsmusslor
3 msk tomatpuré
0,5 tsk rejält mortlade fänkålsfrön
salt och svartpeppar
2 msk skirat smör (ghee) eller rapsolja.
4 rädisor, tunt skivade
4 tsk olivolja
färsk basilika, strimlad
kanske lite paprika

Gör så här

  1. Blanda tomatpurén med fänkål. Salta och peppra litegrann (smaka av).
  2. Salta försiktigt på pilgrimsmusslorna och låt stå i en kvart. Torka sedan av dem.
  3. Kladda fast lite tomatpuré på varje sida om musslorna.
  4. Hetta upp pannan ordentligt och lägg/häll sedan ner skirat smör (absolut helst) eller rapsolja. Nu ska det osa tamefan.
  5. Lägg ner pilgrimsmusslorna och låt stå och osa i typ en minut. Använd en vass stekspade och vänd på musslorna. Tomaten vill klibba fast i pannan så skrapa från botten av pannan, då är det bra med vass stekspade (ingen eländig plast).
  6. Lägg upp rädisorna på en liten tallrik, kasta på musslorna, ringla över olivolja och avsluta med att lägga på lite strimlad basilika. Det är gott med lite paprika också.