Search
Generic filters
Exact matches only

Kare eggu, fyllda ägg med japansk curry

0
Delningar
MAT

Kare eggu, fyllda ägg med japansk curry

Ibland spritsar och fixar och dekorerar jag, lägger ut snygga örtkryddor här och en droppe chiliolja där. Och ibland spelar jag gitarr på kvällen och kommer hem sent och ja just ja, jag skulle ju fixa något till bloggen och så måste jag hinna äta innan ungarna ska nattas, och sen måste jag… men jag tänkte ju lägga mig tidigt ikväll… Du fattar.

Idag efter gitarrlektionen blev det ägg inspirerade av den japanska vardagsfavoriten kare raisu, curry med ris. Typisk billig och enkel vardagsmat som man lätt lagar till och slafsar i sig, och som faktiskt är jättegod. Jag brukade få en skål kare raisu efter skolan de dagar okaasan, mamman i familjen jag bodde hos, kom hem sent efter ikebana. Men nu är det Sverige och påsk och det är jag som är familjens okaasan. Nu blev det ägghalvor. Och väldigt gott, det blev det faktiskt också.

Mina ägg fick smak av japansk curry, men annan funkar så klart också bra, gärna en ganska mild och aromatisk variant. Jag slängde i en liten bit äpple också, mest eftersom den låg på köksbänken och skrumpnade. Och så fick de på sig en sked Fukujinzuke, japansk röd pickles som brukar serveras med kare raisu. Det finns att få tag på i japanska affärer. Inte samma sak, men jag tror att syltlök annars vore ett bra alternativ till. Eller kanske en sked chutney?

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

8 ägg
1 msk neutral matolja
1 liten schalottenlök
1 klyfta syrligt äpple
1-2 krm japansk eller annan inte alltför bitsk curry
2 msk majonnäs eller mer, gärna japanska märket Kewpie
Salt efter smak

Fukujinzuke, syltlök, chutney eller annan pickles
Några msk majonnäs, spritsas direkt ur flaskan
Rostad lök

Gör så här

1. Koka äggen 6-7 minuter. De ska bli genomkokta men inte kruttorra.

2. Finhacka löken och den lilla äppelbiten. I en pytteliten panna, stek löken, äpplet och curryn i oljan på inte alltför hög temperatur tills löken blir mjuk och gyllene men absolut inte bränd.

3. Halvera äggen. Ta ur gulorna och mosa dem i en skål. Tillsätt curryfräset och rör ihop med äggulorna. Tillsätt majonnäs och rör ut, öka eventuellt på mängden om det behövs för att krämen ska hålla ihop bra. Smaka av med salt.

4. Spritsa krämen snyggt i ägghalvorna eller klutta ut med ett par skedar beroende på önskad snyggnivå.

5. Lägg på lite fukujinzuke eller något av de andra alternativen på ena sidan av äggkrämen. På andra klämmer du ut lite majonnäs ur tuben och trycker fast lite rostad lök.

6. Servera gärna som del av en buffé eller vid köksbänken en trött tisdagkväll.