Search
Generic filters
Exact matches only

Ikayaki, grillad bläckfisk på japanska

0
Delningar
MAT

Ikayaki, grillad bläckfisk på japanska

Den värsta träningsvärk jag haft i hela mitt liv morgonen efter en heldag på mountain bike i bergen, cyklade mellan Sapporo och kratersjön Shikotsu-ko. Hade egentligen tänkt cykla vidare till nästa anhalt, heta källor, men vi insåg redan på morgonen efter en kort och mycket smärtsam cykeltur i hällande regn att det var en bättre idé att försöka hitta en buss.

Fullkomligt genomvåta av ösregnet, går det ens att sätta sig på en buss i det skicket? Engångsregnrock inhandlades för att kapsla in blötan så att vi inte skulle väta ner sätena i bussen. Vid turistcentret vid sjön inhandlades även en väldigt liten handduk med en japansk fjällräv, ett par burkar självvärmande sake och ett par spett ikayaki, grillad tioarmad bläckfisk uppträdd på bambupinne.

Beat it med Michael Jackson på hög volym i bussen medan vi åkte utmed havet. Blötvarma kläder under regnrocken. Drog bort lilla flärpen på sakeburken, varm sake och blötdjur på pinne. Vissa saker fastnar ordentligt i minnet.

Det är lätt att grilla tioarmad bläckfisk, squid alltså. Det går snabbt och den blir mör ifall man inte grillar alltför länge. I Japan marinerar och penslar man den ofta med en enkel marinad och serverar utan vidare krångel, bara den där pinnen, som gatumat. Jag bökar till serveringen en aning mer i det här receptet för att efterlikna en annan av mina bläckfiskfavoriter, takoyaki.

Takoyaki är en sorts friterade bollar med åttaarmad bläckfisk som serveras med en massa kladd och godsaker, gatumat som säljs från små kiosker eller vagnar i Japan. Jag köpte ofta takoyaki, var som att köpa en korv med räksallad på hemvägen. Underbart slafs!

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

Bläckfisk

500 g rensad bläckfisk, jag valde endast tentakler
2 msk japansk soja, absolut inte kinesisk mörk soja
2 msk mirin alternativt en knapp msk socker och 1,5 msk sake
1 msk sake, kan uteslutas
1 msk miso
2 tsk färsk ingefära, finriven
3 msk matolja

Bambuspett, hur många beror på hur långa spetten är och på vilket vis du trär upp bläckfisken.

Till servering

1 påse korvbröd
Majonnäs, helst japanska märket Kewpie som finns i en del vanliga välsorterade butiker hos kedjorna, annars i asiatisk butik. Eller ta en annan majonnäs bara.

Några av följande smaksättningar:

  • Salladslök eller gräslök, hackad
  • Inlagd ingefära. Helst s k benishoga, röd strimlad och kryddad, annars den vanliga sorten som serveras till sushi strimlad.
  • Chiliflakes
  • Rostade sesamfrön
  • Katsuobushi, flagor av torkad fisk
  • Aonori, flagor av torkade alger, lite som fiskmat till akvarium

Du behöver verkligen inte hålla dig så värst renlärig här. Ha på kimchi, rostad lök, inlagd jalapeno, sriracha eller annan chilisås, koriander, pressad lime, tonkatsusås, bulldog sauce, HP-sås, mangochutney, limepicklad kål och morot… Eller varför inte räksallad?

Gör så här

1. Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg bambuspett i blöt så de hinner suga åt sig vatten och inte brinner upp under grillningen.

2. Rensa bläckfisken om det inte är gjort. Låt tuber och tentakler vara hela. Vill du kan du skåra tuberna försiktigt med en vass kniv, absolut inte rakt igenom utan bara väldigt grunda skåror för marinaden att fastna i.

3. Blanda bläckfisken med marinaden och låt ligga en knapp halvtimme. Trä sen upp på spetten. Ifall dina bläckfiskar är stora kanske du vill ha en bläckfisk per spett. Större tuber grillas lätt utan spett, men mindre bläckfiskar träs med fördel upp flera tentakler respektive tuber på spett.

4. Grilla direkt över glöden. Vänd titt som tätt och pensla med marinaden under grillningen. Se till att de inte bränns! Det går ganska snabbt att få dem färdiga, bara några minuter. Dra gärna av en tentakel och provsmaka när de verkar börja bli klara. Eller klipp loss en liten bit från en tub. De ska få fin färg och tentaklerna kan gott vara lite knapriga ytterst.

Servering alt 1

Gnag i dig direkt från bambuspett on the go. Öl eller sake är snudd på ett måste till!

Servering alt 2

1. Lägg ett spett i ett korvbröd, knip åt om bröd och spett och dra ur pinnen ur spettet. Alternativt skär en bläckfisk i ringar och lägg tillsammans med tentakler i korvbröd. Eller så lägger du en hel stor bläckfisk i brödet.

2. Ringla över majonnäs och eventuella andra såser. Mesa inte för mycket, en massa goda smaksättare måste ha något att kladda fast i!

3. Strö över valfria smaksättare. Jag valde benishoga (ingefära), gräslök, aonori (alger) och katsuoushi (torkade fiskflagor) den här gången. Renlärighet och måttlighet är inte dygder i matsammanhang, särskilt inte när det gäller slafsmat!

Mer mat på pinne: Corndogs
Mer mat i bröd: Karibiska tacos
Mer munchies på blötdjur: Mussaldolma och Clam cakes