Search
Generic filters
Exact matches only

Salsa criolla

0
Delningar
MAT

Salsa criolla

Peruansk salsa criolla är mer av en enkel löksallad än en sås. Den är ett perfekt tillbehör till allt möjligt, ett litet utropstecken i både smak och färg. Superenkel att laga och inga specialingredienser behövs.

Jag ser detta som ett grundrecept och modifierar sen respektlöst efter vad jag känner för och vilken mat den ska serveras till. Till mat från mellanöstern använder jag gärna sumak. Oreganon kan bytas mot t ex koriander och mynta. Du kan ju lägga till lite sötma när det känns rätt, och testa att byta ut limejuice mot apelsin. Ja, du fattar ju.

Jag tycker den här salsan passar utmärkt till exempelvis den peruanska kryddiga grytan carapulcra gjord med bl a potatis och jordnötter.

Ingredienser

1 rödlök
1 msk vitvinsvinäger
1/2 lime, saften av
1 krm malen spiskummin
1 krm oregano
1 krm salt
1/2 msk majsolja eller olivolja

Salt till blötläggningsvatten

Gör så här

  1. Skär rödlöken i strimlor på längden. Skär av botten först, rotsidan av löken alltså, så strimlorna inte sitter fast i varandra. Det låter knäppt, men den känns faktiskt mildare när den skärs på längden än på tvären. Plus att strimlorna inte blir lika böjda, inte halva ringar alltså, men det är ju bara en utseendefråga.
  2. Lägg löken i en skål med lättsaltat vatten. Låt stå en kvart. Skölj löken. Upprepa proceduren en gång. Låt sen rinna av.
  3. Blanda övriga ingredienser i en skål och blanda sen i löken. Låt stå en timme innan servering.